Bli medlem Ge Gåva

Diabetes är inte alltid en dans på rosor

När jag först fick diabetes typ 1 så var jag väldigt aktiv och tränade varje dag och hade turen att ha en lång smekmånadsfas och därmed ett stabilt blodsocker. När min smekmånad var slut blev det en stor förändring i mitt blodsocker och jag fick tänka om när det gällde dosering av insulin, träning och måltider. Det tog ett tag innan jag kom in i det nya tänket men idag går det för det mesta bra. Men så kommer det vissa dagar då ingenting fungerar...

Senast var förra veckan då jag hade en riktigt dålig diabetesdag. Just denna dag hade jag turen att bära en sensor som mätte mitt blodsocker kontinuerligt och jag kunde se om blodsockret var på väg upp eller ner. Och denna dag var det bara på väg upp och upp och ännu mera upp. Jag försökte att kompensera det höga blodsockret med insulin och småduttde hela dagen, jag rörde på mig mycket och jag åt ordentligt. Men trots alla försök så hände det ingenting, mitt blodsocker envisdes med att ligga kvar runt 18 mmol/l. När jag gick och la mig på kvällen låg blodsockret fortfarande högt och jag gav upp med att försökta få ner det. Jag var för trött, törstig och grinig för att orka bry mig.

Näsa dag så låg blodsockret helt perfekt hela dagen, utan att jag ansträngde mig något. Detta gjorde mig otroligt frustrera, varför ligger blodsockret bra när jag inte anstränger mig och varför ligger det dåligt när jag gör allt som jag kan för att få ner det. Under den dåliga blodsockerdagen försökte jag analysera mitt blodsocker, var det något jag hade ätit, var insulinet dåligt, var nålen trasig, hade insulinet fastnat på insticksstället och inte kommit ut i kroppen, hade jag en infektion på gång, var jag stressad?

Det finns tusen olika anledningar till varför blodsockret är högt och jag har lärt mig att det inte alltid går att veta varför det är högt, trots att man gärna vill. Diabetes kan ibland vara ett mysterium men efter en dålig dag kommer alltid en bättre och med massa energi och envishet så är det alltid DU som kan ta kontroll över blodsockret.

Och medan det ligger dåligt så är det faktiskt tillåtet att bli arg, ledsen och besviken. Passa på att läsa om andra som lever med diabetes för jag lovar att det finns fler som genomgår samma sak som dig. Tappa inte gnistan utan fortsätt att kämpa och kom ihåg, att efter regn kommer solsken.

Text Lovisa Persson

Senast uppdaterad 27 oktober 2016