Bli medlem Ge Gåva

Olika sorters alkohols påverkan på sockret

Alkohol kan vara både gott och trevligt. Många går på fest och dricker lite extra när det är dags för kräftskivor, studentsittningar eller bara partaj hos kompisarna. För oss som har diabetes går det utmärkt att dricka alkohol, men som med mycket annat måste vi ha lite mer koll än våra kompisar.

Det är framför allt fyra saker som vi måste ha i bakhuvudet när vi dricker alkohol:

Innehållet: Söta drinkar och cider leder ofta genast till ett högt blodsocker medans vin, champagne och sprit+lightläsk inte höjer blodsockret lika mycket om ens alls. Öl höjer blodsockret en del men inte lika mycket som cider och drinkar.

Mängden: Är en mycket påverkad kan en inte ha koll på sin diabetes och känner inte symtomen på en känning.

Blodsockret: Att testa blodsockret är A och O under tiden och efter en druckit. Med alkohol i kroppen kan det vara mycket svårare att känna symptom på en känning. Testa hellre för ofta än för sällan! 

Mat: Har en druckit alkohol behöver kroppen ett extra mellanmål eller något innehållande kolhydrater för att inte få lågt blodsocker efter ett par timmar.

Öl

Öl innehåller kolhydrater och insulin kan behövas om det används som måltidsdryck eller i större mängd. En flaska eller burk (33 cl) motsvarar en frukt eller en halv grov smörgås om man ser till kolhydratmängden.

Vin

Kolhydratsinnehållet i vin kan variera mellan olika sorter. Ett vin med låg sockerhalt (under 3g socker) innehåller inte mycket kolhydrater och kan på grund av alkoholen ge lågt blodsocker om det dricks i större mängder. Det finns även viner med högre sockerhalt som kan höja blodsockret en del. 

Sprit

Sprit som vodka, whiskey, gin, renat och liknande innehåller hög mängd alkohol men inga kolhydrater. Dricker en ren sprit (eller sprit utblandad i lightläsk) blir alkoholmängden lätt stor medans kolhydratsmängden blir låg. Det är då extra viktigt att äta någonting och fylla på med mellanmål under kvällen och innan läggdags för att förhindra lågt blodsocker.

Cider

Cider, punsch och söta likörer innehåller alkohol men också höga halter socker. Blodsockret riskerar att först bli mycket högt, och sedan om en justerar ner det för att inte må dåligt, alltför lågt. Planerar en att dricka en större mängd cider så behöver en del ta lite extra insulin till drycken tidigt på kvällen och sedan äta extra mellanmål senare på kvällen. 

Men det viktigaste är att testa, testa och testa blodsockret och vad som fungerar för just dig! 

Senast uppdaterad 4 maj 2021