Bra information när du dricker alkohol
För dig som har diabetes är det viktigt att du känner till vad som händer i kroppen när du dricker alkohol. Läs mer om alkoholens påverkan på kroppen och blodsockret.
Om enfår lågt blodsocker kan kroppen använda sig av det reservsocker som finns i levern. Sockret från levern skickas vanligtvis ut i blodet i en liten mängd under exempelvis natten, när det var länge sedan man åt. Får man en kraftig känning skickas detta reservsocker också ut i blodet och höjer blodsockret mycket. Om man har svimmat på grund av lågt blodsocker så gör denna "fallskärm" att man oftast ändå vaknar upp igen av sig själv efter någon/några timmar.
Om en har druckit alkohol försämras leverns förmåga att skicka ut reservsockret när en har en känning.
Levern är då "upptagen" med att bryta ner alkohol och kan då inte hjälpa det låga blodsockret. Ju större mängd alkohol man har druckit desto svårare blir det för levern att skick ut reservsockret. Därför är det extra viktigt att man håller koll på sitt blodsocker när man dricker alkohol, framför allt efter ett par timmar och senare på natten.
Testa blodsockret lite extra och ät något innan du går och lägger dig. Hur mycket extra du behöver äta för att inte få en känning efter att du druckit alkohol beror på hur mycket alkohol du fått i dig, hur mycket du rört dig/dansat, och vad ditt blodsocker ligger på sedan innan. Testa blodsockret (ställ en väckarklocka ett par gånger under natten de första gångerna) och lär känna dig själv!
För en del räcker det med en smörgås medan andra som druckit mer kan behöva flera smörgåsar/ en kebab/ falafel /McDonalds /flingor med mjölk eller något annat.
För dig som har diabetes är det viktigt att du känner till vad som händer i kroppen när du dricker alkohol. Läs mer om alkoholens påverkan på kroppen och blodsockret.