Bli medlem
Ge en gåva

Vårrulle med grillad pepparlax, vinterslaw och yoghurt med fem sorters peppar

Ingredienser:

  • Lax:
  • 500 g laxfilé utan skinn
  • 1/2 tsk hel svartpeppar
  • 1/2 tsk hel rosépeppar
  • 1/2 tsk hel sichuanpeppar
  • 1/2 tsk hel vitpeppar
  • 1/2 tsk hel grönpeppar
  • 1 msk salt
  • Grönsaker:
  • 1/4 kålrot, strimlad
  • 1/4 rotselleri, strimlad
  • 100 g grönkål (ta bort grova stjälkar), strimlad
  • 2 morötter, tunt strimlade
  • 100 g rödkål, strimlad
  • 1/2 kruka gräslök, strimlad
  • Yoghurt med fem sorters peppar:
  • 2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
  • 1/2 tsk hel svartpeppar
  • 1/2 tsk hel rosépeppar
  • 1/2 tsk hel sichuanpeppar
  • 1/2 tsk hel vitpeppar
  • 1/2 tsk hel grönpeppar
  • Tillbehör:
  • 8 rispapper
  • 1 dl strimlad salladslök, lagd i isvatten
  • salt
  • ev citronsaft
  • olivolja

Gör så här:

En portion rispapper innehåller en försumbar del snabbt socker, varför vi gärna använder det till en pysslig familjemiddag eller bjudning.

Lax: Grovmal pepparn. Gnid in laxen med pepparblandningen och salt och låt stå i 30 minuter. Grilla (eller stek) laxen på direkt värme cirka 5 minuter per sida under lock till en innertemperatur på 42–45 grader. Låt svalna och bryt den i bitar.

Grönsaker: Förväll kålrot och selleri i saltat vatten i 30 sekunder till 1 minut. Kyl av i isvatten och låt torka. Blanda alla grönsaker. Lägg undan en del till vårrullarna och blanda resten med lite olivolja och salt.

Yoghurt med fem sorters peppar: Grovmal pepparn och blanda med yoghurten. Smaka av med salt och eventuellt lite citronsaft.

Servering: Låt rispapperen ligga i kallt vatten i 5–10 minuter så att de mjuknar. Ta upp dem och torka dem på en handduk. Häll vattnet från löken och torka den torr. Fyll ett rispapper med lax och grönsaker och rulla ihop. Servera med resten av grönsakerna och yoghurtsåsen.

Näringsinnehåll

En portion: 20g kolhydrater

Recept: Björn Frantzén
Foto: Erik Olsson
Ur boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk (Norstedts förlag, 2017).

Senast uppdaterad 2 mars 2020