Bli medlem Ge gåva

Näringsberäkning

  • 16 g kolhydrater/portion

Ingredienser (4 port)

  • 1 gul lök + 1–2 vitlöksklyftor
  • 100 g rotselleri
  • 100 g palsternacka
  • 1/2 röd chili (spansk peppar)
  • 1 msk hackad färsk timjan eller 1/2 tsk torkad
  • 2 msk olivolja
  • 2 burkar krossade tomater (800 g)
  • 1 dl vitt vin
  • 9 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 parmesanskalk
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • nymalen svartpeppar
  • Frikadeller:
  • 250 g kalv-, nöt- eller
  • fläskfärs
  • 1 dl fint hackad bladpersilja
  • rivet skal från 1 citron + 2 tsk pressad juice
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk vatten
  • Till servering:
  • 2 dl svarta oliver, gärna
  • kalamata

Recept:

Tareq Taylor och Sara Ask
Foto: Helén Pe
« Tillbaka till recept

Tomatsoppa och frikadeller

En tomatsoppa med italiensk touch i form av citronskal, vitlök och persilja. Rosta gärna lite pinjenötter i en torr panna och toppa soppan med.

Näringsberäkning

  • 16 g kolhydrater/portion

Ingredienser

  • 1 gul lök + 1–2 vitlöksklyftor
  • 100 g rotselleri
  • 100 g palsternacka
  • 1/2 röd chili (spansk peppar)
  • 1 msk hackad färsk timjan eller 1/2 tsk torkad
  • 2 msk olivolja
  • 2 burkar krossade tomater (800 g)
  • 1 dl vitt vin
  • 9 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 parmesanskalk
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • nymalen svartpeppar
  • Frikadeller:
  • 250 g kalv-, nöt- eller
  • fläskfärs
  • 1 dl fint hackad bladpersilja
  • rivet skal från 1 citron + 2 tsk pressad juice
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk vatten
  • Till servering:
  • 2 dl svarta oliver, gärna
  • kalamata

Recept:

Tareq Taylor och Sara Ask
Foto: Helén Pe

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Skala rotsellerin och palsternackan och skär i fina tärningar. Kärna ur och hacka chilin.
  2. Stek lök, vitlök, rotselleri, palsternacka, chili och timjan i olja i en gryta på medelvärme i några minuter tills det blir glansigt och luktar gott – men utan att det tar färg.
  3. Häll i krossade tomater, vin och buljong. Salta och ta några varv med pepparkvarnen. Lägg i parmesanskalken.
  4. Koka upp och låt koka i cirka 15 minuter.
  5. Mixa soppan med stavmixer (ja, ostskalken också). Smaka av med citronsaft för att balansera syran.
  6. Blanda färs, persilja, citronskal, juice och riven vitlök. Salta och peppra.
  7. Forma färsen till cirka 20 små köttbullar. Stek dem i olivolja i en panna och lägg sedan över i soppan och låt dem sjuda färdigt i 1–2 minuter.
  8. Servera soppan med oliverna i en skål bredvid

 


Ur boken Det goda livet – Maten som gör skillnad för din hälsa

Morotsbiffar

Smaker som gör skillnad

Smakernas mästare Tareq Taylor gör aldrig avkall på att maten ska vara riktigt god även om den är hälsosam. Njut av frisk tomatsoppa med frikadeller, alla godsaker på en plåt och vackra morotsbiffar.

Recept
Rotfrukter på plåt

Rotfrukter på plåt

Enklare tillagning får man leta efter. Ugnsrostade rotfrukter som blandas med linser i en härlig dressing. Toppa till sist alltihop med klickar av getost.

Recept
Senast uppdaterad 27 december 2022