Tomatsoppa och frikadeller
En tomatsoppa med italiensk touch i form av citronskal, vitlök och persilja. Rosta gärna lite pinjenötter i en torr panna och toppa soppan med.
Näringsberäkning
Ingredienser
- 1 gul lök + 1–2 vitlöksklyftor
- 100 g rotselleri
- 100 g palsternacka
- 1/2 röd chili (spansk peppar)
- 1 msk hackad färsk timjan eller 1/2 tsk torkad
- 2 msk olivolja
- 2 burkar krossade tomater (800 g)
- 1 dl vitt vin
- 9 dl grönsaksbuljong
- 1 tsk flingsalt
- 1 parmesanskalk
- 1 msk färskpressad citronsaft
- nymalen svartpeppar
- Frikadeller:
- 250 g kalv-, nöt- eller
- fläskfärs
- 1 dl fint hackad bladpersilja
- rivet skal från 1 citron + 2 tsk pressad juice
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 1 tsk flingsalt
- 1 tsk nymalen svartpeppar
- 1 msk vatten
- Till servering:
- 2 dl svarta oliver, gärna
- kalamata
Recept:
Tareq Taylor och Sara Ask
Foto: Helén Pe
Gör så här:
- Skala och hacka löken. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Skala rotsellerin och palsternackan och skär i fina tärningar. Kärna ur och hacka chilin.
- Stek lök, vitlök, rotselleri, palsternacka, chili och timjan i olja i en gryta på medelvärme i några minuter tills det blir glansigt och luktar gott – men utan att det tar färg.
- Häll i krossade tomater, vin och buljong. Salta och ta några varv med pepparkvarnen. Lägg i parmesanskalken.
- Koka upp och låt koka i cirka 15 minuter.
- Mixa soppan med stavmixer (ja, ostskalken också). Smaka av med citronsaft för att balansera syran.
- Blanda färs, persilja, citronskal, juice och riven vitlök. Salta och peppra.
- Forma färsen till cirka 20 små köttbullar. Stek dem i olivolja i en panna och lägg sedan över i soppan och låt dem sjuda färdigt i 1–2 minuter.
- Servera soppan med oliverna i en skål bredvid
Ur boken Det goda livet – Maten som gör skillnad för din hälsa