
Frukosttajm!
Starta dagen perfekt med en smarrig och näringsrik frukost. Morgnar då det måste gå undan lite är det härligt när frukosten är förberedd och nästan klar när du vaknar.
Gör en stor form till helgens mysfrukost och ät med ugnsrostade grönsaker. Spara det som blir över i kylen och ha färdigt mellanmål nästa dag. Då med retrograderad stärkelse* som både ger nyttig prebiotika och långsammare kolhydrater. Prebiotika är fibrer i maten som inte bryts ner under matspjälkningen, utan följer med till tjocktarmen där de fungerar som näring till tarmbakterierna för en god tarmflora.
1. Sätt ugnen på 230 grader. |
2. Skala och riv potatisen grovt på ett rivjärn, lägg i en ugnsform. |
3. Knäck äggen i en skål och vispa ihop med ingefära, kanel och salt. |
4. Häll äggblandningen i formen, blanda och smula över fetaosten. Ställ formen i ugnen och låt stå tills äggen stannat helt och tortillan fått en fin färg, ca 20 minuter. |
5. Dela tomater och zucchini. Lägg i en ugnsform, ringla över olja, salt och chiliflakes. Ställ i ugnen samtidigt som tortillan, ca 20 min. |
6. Servera tortillan nygräddad med rostade grönsaker. Eller ät som mellanmål – skär i mindre bitar och förvara i kylskåpet. |
21 g kolhydrater,
17 g fett (varav 6 g mättat)
19 g protein
4 g fiber
Recept: Johanna Andersson och Caroline Wilbois
Foto: Sofia Kallner
Starta dagen perfekt med en smarrig och näringsrik frukost. Morgnar då det måste gå undan lite är det härligt när frukosten är förberedd och nästan klar när du vaknar.
Kan även göras i en större ugnsform och serveras då ljumma med en klick kvarg till. De kan även vara bästa mellanmålet – fungerar så bra till eftermiddagskaffet, går fint att frysa och är praktiska att ha med sig i väskan!
Världens bästa frukost som står klar i kylskåpet när du vaknar. Lyx! Havregryn som får svälla i kall vätska får lägre GI jämfört med kokad havregrynsgröt. Med proteinrik kvarg och nötter blir det en fullträff.