Bli medlem
Forskning

Sötpotatistortilla med kanel & ingefära

Ingredienser:

  • 400 g sötpotatis
  • 8 ägg
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk malen kanel
  • 1 fetaost (150 g)
  • 400 g körsbärstomater
  • 1 zucchini
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk salt

Gör så här:

Gör en stor form till helgens mysfrukost och ät med ugnsrostade grönsaker. Spara det som blir över i kylen och ha färdigt mellanmål nästa dag. Då med retrograderad stärkelse* som både ger nyttig prebiotika och långsammare kolhydrater. Prebiotika är fibrer i maten som inte bryts ner under matspjälkningen, utan följer med till tjocktarmen där de fungerar som näring till tarmbakterierna för en god tarmflora.

1. Sätt ugnen på 230 grader.
2. Skala och riv potatisen grovt på ett rivjärn, lägg i en ugnsform.
3. Knäck äggen i en skål och vispa ihop med ingefära, kanel och salt.
4. Häll äggblandningen i formen, blanda och smula över fetaosten. Ställ formen i ugnen och låt stå tills äggen stannat helt och tortillan fått en fin färg, ca 20 minuter.
5. Dela tomater och zucchini. Lägg i en ugnsform, ringla över olja, salt och chiliflakes. Ställ i ugnen samtidigt som tortillan, ca 20 min.
6.  Servera tortillan nygräddad med rostade grönsaker. Eller ät som mellanmål – skär i mindre bitar och förvara i kylskåpet.

 

Näringsberäkning/portion 320 kcal

21 g kolhydrater,
17 g fett (varav 6 g mättat)
19 g protein
4 g fiber

Recept: Johanna Andersson och Caroline Wilbois
Foto: Sofia Kallner

Senast uppdaterad 8 september 2021