Bli medlem
Ge en gåva

Skaldjursfond

Ingredienser:

  • 1 kg skal av räkor/
  • kräftor/hummer
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 liten fänkål
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 timjankvistar
  • 2 lagerblad
  • rapsolja

Gör så här:

1. Hacka lök, morot och fänkål grovt.
2. Fräs skaldjursskalen och grönsaker i olja i en rymlig kastrull på hög värme tills de tagit färg, cirka 3–4 minuter.
3. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad och fyll på med vatten tills det precis täcker.
4. Koka upp och låt sjuda 30 minuter utan lock. Skumma av ytan med jämna mellanrum men rör inte runt i kastrullen, då blir fonden grumlig.
5. Stäng av spisen och låt fonden dra 60 minuter.
6. Sila genom finmaskig sil och reducera fonden tills cirka hälften återstår.

Senast uppdaterad 24 oktober 2016