Bli medlem Ge gåva

Ingredienser (1 port)

  • 1 kg skal av räkor/
  • kräftor/hummer
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 liten fänkål
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 timjankvistar
  • 2 lagerblad
  • rapsolja
« Tillbaka till recept

Skaldjursfond

Hösten är perfekt för skaldjur

Ingredienser

  • 1 kg skal av räkor/
  • kräftor/hummer
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 liten fänkål
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 timjankvistar
  • 2 lagerblad
  • rapsolja

Gör så här:

1. Hacka lök, morot och fänkål grovt.
2. Fräs skaldjursskalen och grönsaker i olja i en rymlig kastrull på hög värme tills de tagit färg, cirka 3–4 minuter.
3. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad och fyll på med vatten tills det precis täcker.
4. Koka upp och låt sjuda 30 minuter utan lock. Skumma av ytan med jämna mellanrum men rör inte runt i kastrullen, då blir fonden grumlig.
5. Stäng av spisen och låt fonden dra 60 minuter.
6. Sila genom finmaskig sil och reducera fonden tills cirka hälften återstår.

Senast uppdaterad 27 augusti 2018