Bli medlem
Ge en gåva

Saag paneer – indisk spenatgryta med halloumi

Ingredienser:

  • 1 stor gul lök
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 grön chilifrukt
  • 4 msk smör
  • 3 dl röda linser
  • 500 g färsk spenat
  • 3 msk tärnad färsk ingefära
  • 1 1/2 tsk garam masala
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 msk salt
  • 400 g halloumi eller eldost
  • 4 mogna tomater
  • 1/4 tsk malen muskot
  • 1/2 kruka koriander eller persilja, skuren
  • servera med ris eller quinoa och lime i klyftor

Gör så här:

Saag” betyder blad och ”paneer” ost. Egentligen ska det vara en speciell indisk ost, men här kör jag med halloumi – eller eldost, som är den svenska varianten av halloumi.

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla chilin. Fräs lök- och vitlökshacket i smöret i en stor kastrull tillsammans med linserna i cirka 5 minuter.
2. Tillsätt spenaten och fräs hastigt under lock.
3. Lyft av locket och tillsätt chili, ingefära och garam masala. Häll i kokosmjölk och sjud i ett par minuter. Smaka av med salt.
4. Strimla halloumin och skär tomaterna i klyftor. Bryn halloumin hastigt i en stekpanna. Lägg över i grytan och låt koka upp.
5. Tillsätt tomaterna och toppa med muskot och örter. Servera direkt.

 

 

Kolhydratsinnehåll

Hela receptet: 118 g kolhydrater
Per portion: 29,5 g kolhydrater
Tillbehören som föreslås är ej inräknade.

Recept: Paul Svensson
Foto: Charlie Drevstam Ur boken Grönsaker A–Ö (Bonnier Fakta, 2020)

Primörsallad med svensk caesardressing

Varför bränns alltid löken på grillen men inte köttet? När kocken Paul Svensson lagar mat får grönsakerna lika mycket omsorg och chans att glänsa som något animaliskt. Här spelar nyskördad spenat, späda rädisor och blomkål huvudrollerna.

Till recepten
Senast uppdaterad 7 maj 2021