Bli medlem
Ge en gåva

Rotfrukter på plåt

Ingredienser:

  • 2 dl torkade svarta linser
  • 1 1/5 kg blandade rotfrukter, t ex potatis, morot, sötpotatis, palsternacka, rotselleri och små rödbetor
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 tsk torkad rosmarin och/eller timjan
  • 200 g getost av chèvretyp eller fetaost
  • Senapsdressing:
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger, gärna vit
  • 1/2 msk fransk senap
  • 1/2 msk honung
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • Till servering:
  • 1 påse blandad sallad, ca 70 g

Gör så här:

Enklare tillagning får man leta efter. Ugnsrostade rotfrukter som blandas med linser i en härlig dressing. Toppa till sist alltihop med klickar av getost.

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Skölj och koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av.
  3. Skrubba rotfrukterna om de är jordiga. Skär i mindre bitar om de är stora (rödbetor måste skäras i mindre bitar eftersom de tar längre tid i ugnen).
  4. Lägg rotfrukterna på en plåt, blanda med olja, salt, peppar och örtkryddor. Rosta mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka och har fått lite färg.
  5. Vispa ihop olja, vinäger, senap, honung, salt och peppar till dressingen och vänd sedan ner linserna.
  6. Ta ut rotfrukterna och fördela linserna med dressingen över alltihop. Toppa med sallad och smulad getost och servera direkt.

Näringsinnehåll

62 g kolhydrater/portion

Recept: Tareq Taylor och Sara Ask
Foto: Helén Pe
Ur boken Det goda livet – Maten som gör skillnad för din hälsa

Morotsbiffar

Smakernas mästare Tareq Taylor gör aldrig avkall på att maten ska vara riktigt god även om den är hälsosam. Njut av frisk tomatsoppa med frikadeller, alla godsaker på en plåt och vackra morotsbiffar.

Recept
Tomatsoppa och frikadeller

En tomatsoppa med italiensk touch i form av citronskal, vitlök och persilja. Rosta gärna lite pinjenötter i en torr panna och toppa soppan med.

Recept
Senast uppdaterad 14 september 2020