Bli medlem Ge gåva

Ingredienser (16 port)

  • 8 dl havregryn eller andra glutenfria gryn
  • 4 dl boveteflingor eller quinoaflingor
  • 2 dl fibrex
  • 1 dl solroskärnor, hackade nötter, pumpakärnor eller mandel
  • ev ½ dl sesamfrön
  • 1 msk olja
« Tillbaka till recept Generell receptbild

Rostad och glutenfri müsli

Gör gärna egen glutenfri müsli så kan du själv använda ingredienser som passar dig. Rosta gärna för den goda smakens skull eller blanda ingredienserna direkt i en burk.

Ingredienser

  • 8 dl havregryn eller andra glutenfria gryn
  • 4 dl boveteflingor eller quinoaflingor
  • 2 dl fibrex
  • 1 dl solroskärnor, hackade nötter, pumpakärnor eller mandel
  • ev ½ dl sesamfrön
  • 1 msk olja

Gör så här:

  1. Ugn 175ºC. Blanda gryn, fibrex, nötter och frön samt olja på en långpanna och rosta i mitten av ugnen ca 15 min.
  2. Rör ett par gånger och var uppmärksam så flingorna inte bränns. Låt svalna.
  3. Blanda i smaksättning av valfritt slag, t ex lite russin eller torkad frukt i små bitar, lite nyponfröskal, linfrön, Corn Flakes, quinoapuffar, lite kanel eller kokosflingor.
  4. Även glutenfritt knäckebröd i bitar är gott som flingor eller i müsli. Mängd torkad frukt i müsli är 5-10 russin/port eller motsvarande mängd annan torkad frukt.

Lästips-Diabetes och Celiaki

Ungefär tio procent av de unga med typ 1-diabetes har samtidig celiaki. Idag uppskattar man att ca 700 barn upp till 18 år har samtidig diabetes och celiaki. Av de som får diagnoserna har mer än 90 procent fått diagnosen diabetes först. »

Senast uppdaterad 27 december 2022