Bli medlem Ge gåva

Näringsberäkning

  • Hela receptet:
  • Protein: 71 g
  • Fett: 50 g
  • Kolhydrater: 128 g

Ingredienser (1 port)

  • 1 skål hummus:
  • 2 frp kokta kikärtor
  • (à 400 g)
  • 0,5 dl ljus tahina
  • (sesampasta)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1–2 citroner (justera
  • syra efter smak)
  • 1 tsk salt
  • Ca 0,5–1 dl vatten
  • (beroende på hur lös du
  • vill ha din hummus)

Recept:

Zeina Mourtada
Foto: Ulrika Ekblom
« Tillbaka till recept

Perfekt hummus

Näringsberäkning

  • Hela receptet:
  • Protein: 71 g
  • Fett: 50 g
  • Kolhydrater: 128 g

Ingredienser

  • 1 skål hummus:
  • 2 frp kokta kikärtor
  • (à 400 g)
  • 0,5 dl ljus tahina
  • (sesampasta)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1–2 citroner (justera
  • syra efter smak)
  • 1 tsk salt
  • Ca 0,5–1 dl vatten
  • (beroende på hur lös du
  • vill ha din hummus)

Recept:

Zeina Mourtada
Foto: Ulrika Ekblom

Gör så här:

  1.  Lägg tahina, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en stavmixer. Mixa i ca 1 minut tills tahinan blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahinan får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat första minuten kommer tahinan att bli ganska fast i konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till.
  2. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Mixa i ca 2 minuter. Öppna matberedarens lock och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum.
  3. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. Gillar du spiskummin kan du tillsätta en nypa.
  4. När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som mixern är i gång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen. Ringla över olja om du vill och servera.
Senast uppdaterad 30 maj 2023