Bli medlem
Ge en gåva

Pasta arrabbiata

Ingredienser:

  • 1/2 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 4 kvistar basilika, stjälkar
  • + blad
  • 2 sardellfiléer
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 förpackning krossade tomater, 400 g + 1/2 burk vatten
  • 1 dl vitt vin eller 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 lagerblad
  • 4–5 kvistar färsk timjan
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 zucchini
  • 15–20 svarta oliver med kärna
  • ev 1 msk färskpressad citronjuice
  • 400 g penne
  • parmesanost att riva över
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här:

Om man skär zucchinin (eller andra grönsaker) i samma form som pastan så blandar de sig bättre, annars lägger de sig ofta på olika sidor av tallriken.

  1. Skala lök och vitlök. Finhacka löken och skiva vitlöksklyftorna tunt. Skär även chilin i skivor eller ringar. Hacka basilikastjälkarna och sardellerna.
  2. Fräs lök, vitlök och chili i olja en stund. Lägg i tomatpurén och fräs på hög värme tills purén är lätt rostad – då blir smaken som bäst.
  3. Häll i tomater, vatten och vin eller vinäger och tillsätt sardeller, lagerblad, timjan och basilikastjälkar. Låt allt puttra en stund och smaka sedan av med salt.
  4. Skär zucchinin i penneform och fräs i en stekpanna med lite olja och salt. Lägg ner även oliverna i pannan efter en stund – de ska inte kärnas ur.
  5. Om tomaterna är riktigt söta kan det behövas lite mer syra i såsen. Pressa då i lite citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  6. Blanda zucchinin och oliverna med tomatsåsen.
  7. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och blanda allt. Toppa med riven parmesanost och basilikablad.

Näringsinnehåll

82 g kolhydrater/portion

Recept: Tareq Taylor och Sara Ask
Foto Helén Pe
Ur boken Det goda livet – Maten som gör skillnad för din hälsa

Morotsbiffar

Smakernas mästare Tareq Taylor gör aldrig avkall på att maten ska vara riktigt god även om den är hälsosam. Njut av frisk tomatsoppa med frikadeller, alla godsaker på en plåt och vackra morotsbiffar.

Recept
Tomatsoppa och frikadeller

En tomatsoppa med italiensk touch i form av citronskal, vitlök och persilja. Rosta gärna lite pinjenötter i en torr panna och toppa soppan med.

Recept
Rotfrukter på plåt

Enklare tillagning får man leta efter. Ugnsrostade rotfrukter som blandas med linser i en härlig dressing. Toppa till sist alltihop med klickar av getost.

Recept
Senast uppdaterad 14 september 2020