Bli medlem
Forskning

Övernattad havre med äpple & kanel

Ingredienser:

  • 1 äpple
  • 2 dl havregryn
  • 2 tsk chiafrön
  • 1 msk solrosfrön
  • 1 msk riven kokos
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 dl naturell kvarg (ca 0,5 % fett)
  • 2–3 dl havredryck
  • Till servering:
  • Äpple, hasselnötter, kvarg

Gör så här:

Världens bästa frukost som står klar i kylskåpet när du vaknar. Lyx! Havregryn som får svälla i kall vätska får lägre GI jämfört med kokad havregrynsgröt. Med proteinrik kvarg och nötter blir det en fullträff.

1. Riv äpplet grovt och blanda i en skål med havregryn, chiafrön, solrosfrön, kokos, kanel och kvarg.
2. Rör ihop med 2 dl havredryck och låt stå 5 minuter. Rör om igen – och tillsätt eventuellt mer havredryck. Ställ i kylskåp över natten.
3. Vid servering: Rör om och lägg upp i portionsskålar. Toppa med mer rivet äpple, nötter och en klick kvarg.

 

Näringsberäkning/portion 300 kcal

39 g kolhydrater
10 g fett (varav 3 g mättat)
11 g protein
7 g fiber

Recept: Johanna Andersson och Caroline Wilbois
Foto: Sofia Kallner

Sötpotatistortilla med kanel & ingefära

Gör en stor form till helgens mysfrukost och ät med ugnsrostade grönsaker. Spara det som blir över i kylen och ha färdigt mellanmål nästa dag. Då med retrograderad stärkelse* som både ger nyttig prebiotika och långsammare kolhydrater. Prebiotika är fibrer i maten som inte bryts ner under matspjälkningen, utan följer med till tjocktarmen där de fungerar som näring till tarmbakterierna för en god tarmflora.

Läs mer om Sötpotatistortilla med kanel & ingefära
Senast uppdaterad 8 september 2021