
Frukosttajm!
Starta dagen perfekt med en smarrig och näringsrik frukost. Morgnar då det måste gå undan lite är det härligt när frukosten är förberedd och nästan klar när du vaknar.
Världens bästa frukost som står klar i kylskåpet när du vaknar. Lyx! Havregryn som får svälla i kall vätska får lägre GI jämfört med kokad havregrynsgröt. Med proteinrik kvarg och nötter blir det en fullträff.
1. Riv äpplet grovt och blanda i en skål med havregryn, chiafrön, solrosfrön, kokos, kanel och kvarg. |
2. Rör ihop med 2 dl havredryck och låt stå 5 minuter. Rör om igen – och tillsätt eventuellt mer havredryck. Ställ i kylskåp över natten. |
3. Vid servering: Rör om och lägg upp i portionsskålar. Toppa med mer rivet äpple, nötter och en klick kvarg. |
39 g kolhydrater
10 g fett (varav 3 g mättat)
11 g protein
7 g fiber
Recept: Johanna Andersson och Caroline Wilbois
Foto: Sofia Kallner
Starta dagen perfekt med en smarrig och näringsrik frukost. Morgnar då det måste gå undan lite är det härligt när frukosten är förberedd och nästan klar när du vaknar.
Kan även göras i en större ugnsform och serveras då ljumma med en klick kvarg till. De kan även vara bästa mellanmålet – fungerar så bra till eftermiddagskaffet, går fint att frysa och är praktiska att ha med sig i väskan!
Gör en stor form till helgens mysfrukost och ät med ugnsrostade grönsaker. Spara det som blir över i kylen och ha färdigt mellanmål nästa dag. Då med retrograderad stärkelse* som både ger nyttig prebiotika och långsammare kolhydrater. Prebiotika är fibrer i maten som inte bryts ner under matspjälkningen, utan följer med till tjocktarmen där de fungerar som näring till tarmbakterierna för en god tarmflora.