Bli medlem Ge gåva

Ingredienser (2 port)

  • 1 burk vita bönor
  • 150 g hackad grönkål
  • 1 strimlad selleristjälk
  • 1 riven morot
  • 1 liten hackad gul lök
  • 1 skivad vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 msk riven parmesanost
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 lagerblad
  • 1 liten repad kvist färsk rosmarin
  • salt och peppar
« Tillbaka till recept

Mustig bönsoppa med grönkål och parmesan

Ingredienser

  • 1 burk vita bönor
  • 150 g hackad grönkål
  • 1 strimlad selleristjälk
  • 1 riven morot
  • 1 liten hackad gul lök
  • 1 skivad vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 msk riven parmesanost
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 lagerblad
  • 1 liten repad kvist färsk rosmarin
  • salt och peppar

Gör så här:

En härligt värmande soppa att ta med i termos eller burk och som man sedan värmer på jobbet är den perfekta lunchmaten. Servera gärna med en bit gott bröd.

1. Hetta upp olivoljan i en kastrull. Stek vitlöksskivorna några minuter på medelvärme, de ska bli gyllene. Fiska upp dem med en gaffel och lägg dem vid sidan.
2. Fräs gul lök, selleri, morot, lagerblad och rosmarin i några minuter i samma olja som vitlöken.
3. Häll på 5 dl vatten och lägg i buljongen. Låt koka upp och häll i de vita bönorna.
4. Ta fram stavmixern och kör lite försiktigt i kastrullen. Det gäller att mosa en del av bönorna men inte alla.
5. Lägg i grönkålen och låt koka i ca 10–15 minuter.
6. Ta bort soppan från värmen och lägg ner citronskal, citronsaft och parmesan. Rör runt och smaka av med lite peppar och salt. Strössla över den knapriga vitlöken.

 

Näringsinnehåll

En portion: 42,1 g kolhydrater

Recept: Sibylla Wiegert
Foto: André de Loisted

Senast uppdaterad 7 mars 2019