Låda hela veckan
Lunchlåda kanske inte låter så spännande. Men med lite planering och smarta förberedelser kommer den hemgjorda lunchen att bli dagens höjdpunkt. Passa på och gör flera portioner som du kan frysa in eller dela med andra.
En härligt värmande soppa att ta med i termos eller burk och som man sedan värmer på jobbet är den perfekta lunchmaten. Servera gärna med en bit gott bröd.
1. Hetta upp olivoljan i en kastrull. Stek vitlöksskivorna några minuter på medelvärme, de ska bli gyllene. Fiska upp dem med en gaffel och lägg dem vid sidan. |
2. Fräs gul lök, selleri, morot, lagerblad och rosmarin i några minuter i samma olja som vitlöken. |
3. Häll på 5 dl vatten och lägg i buljongen. Låt koka upp och häll i de vita bönorna. |
4. Ta fram stavmixern och kör lite försiktigt i kastrullen. Det gäller att mosa en del av bönorna men inte alla. |
5. Lägg i grönkålen och låt koka i ca 10–15 minuter. |
6. Ta bort soppan från värmen och lägg ner citronskal, citronsaft och parmesan. Rör runt och smaka av med lite peppar och salt. Strössla över den knapriga vitlöken. |
En portion: 42,1 g kolhydrater
Recept: Sibylla Wiegert
Foto: André de Loisted
Lunchlåda kanske inte låter så spännande. Men med lite planering och smarta förberedelser kommer den hemgjorda lunchen att bli dagens höjdpunkt. Passa på och gör flera portioner som du kan frysa in eller dela med andra.
I Asien steker man gärna ris med grönsaker, ägg och kött, en sorts asiatisk pyttipanna. Här kommer ett enkelt vegetariskt recept, med blomkål i stället för ris. För att få en asiatisk smak används sesamolja.
En vacker sallad i glasburk. Så enkelt och praktiskt! Tänk på att lägga de ”blöta” ingredienserna i botten, och fortsätt uppåt med det torraste på toppen.
En lätt och härlig sallad som man med fördel kan ta en skiva grovt rågbröd till. Dela brödskivan på hälften och bred på smör eller färskost.