
Parmesanchips med löjrom och citron
Härligt krispiga parmesanchips toppas här med salt löjrom och
fräsch citron. Ett superenkelt tilltugg som imponerar.
En vacker, enkel och lyxig förrätt som sätter tonen på nyårsmiddagen. Här i form av en sashimi ihop med svensk rotselleri – en fusion mellan Japan och Sverige. Det bästa av två världar.
1. Picklad rotselleri (kan förberedas 1–2 dagar innan): Koka upp en lag med ättika, sötströ/socker och vatten. Skala ingefäran och hyvla den tunt. Banka citrongräset platt och skiva limen, lägg sedan ner det ihop med ingefäran i lagen. Skala rotselleri och skiva tunt på en mandolin. Koka upp 5 dl vatten. Förväll rotselleriskivorna i cirka 30 sekunder och lyft sedan över dem till den smaksatta lagen medan den fortfarande är varm. Låt svalna och dra minst 4 timmar. |
2. Skär laxen i tunna skivor. |
3. Blanda majonnäs och wasabipasta till en kräm. |
4. Lägg ca 4–5 bitar picklade skivor rotselleri på en tallrik (ta gärna med ett par bitar av ingefäran), toppa med lax, tångpärlor, furitaki och oxalis. Spritsa eller klicka ut wasabikrämen i små rosor. |
366 kcal
4 g kolhydrater
29 g fett (varav 3 g mättat)
17 g protein
Recept: dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois
Foto: Sofia Kallner
Härligt krispiga parmesanchips toppas här med salt löjrom och
fräsch citron. Ett superenkelt tilltugg som imponerar.
En klassiker i lite ny twist. Rostad blomkålspuré ger en fylligare smak och det brynta smöret en extra smakdimension av vitlök och soja. Som pricken över i toppas rätten med mjälla pilgrimsmusslor och krispiga rotfruktschips.
Här bjuds på en lättare dessert som även kan serveras på stående fot. För vem känner inte igen sig i att det börjar krypa i benen efter en lång och pratglad middag?