« Tillbaka till recept
Lammfilé
Till påsk är det härligt med lamm!
Ingredienser
- Cirka 600 g lammytterfilé
- Olivolja
- Smör
- 2 vitlöksklyftor
- Salt och peppar
Gör så här:
Gör så här:
- Gnid in lammfiléerna med lite olivolja. Skär vitlöksklyftorna i två delar och gnid in köttet med vitlöken. Salta och peppra.
- Stek filéerna på medelhög värme i lite olivolja och smör. De ska få en fin stekyta runt om.
- Flytta över dem till en ugnsfast form. Om du använder ugnstermometer så tänk på att sätta den mitt i köttbiten och låt den gå upp till cirka 55 grader för ett rosastekt kött. Det brukar ta cirka 5–10 min i 175 graders ugnsvärme, beroende på hur stora och tjocka köttbitarna är.
- Om du inte använder ugnstermometer kan du känna på köttet. Om känslan är ungefär som när du trycker på din nästipp så är det rätt.
- Ta ut köttet när det känns färdigt och låt vila under en foliebit, lite löst, i minst 10 minuter.
- Skiva upp det, gärna i lite sneda, eleganta skivor.
Senast uppdaterad 27 augusti 2018