Bli medlem Ge gåva

Ingredienser (6 port)

  • Cirka 600 g lammytterfilé
  • Olivolja
  • Smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt och peppar
« Tillbaka till recept

Lammfilé

Till påsk är det härligt med lamm!

Ingredienser

  • Cirka 600 g lammytterfilé
  • Olivolja
  • Smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt och peppar

Gör så här:

Gör så här:

  1. Gnid in lammfiléerna med lite olivolja. Skär vitlöksklyftorna i två delar och gnid in ­köttet med vitlöken. Salta och peppra.
  2. Stek filéerna på medelhög värme i lite olivolja och smör. De ska få en fin stekyta runt om. 
  3. Flytta över dem till en ugnsfast form. Om du använder ugnstermometer så tänk på att sätta den mitt i köttbiten och låt den gå upp till cirka 55 grader för ett rosastekt kött. Det brukar ta cirka 5–10 min i 175 graders ugnsvärme, beroende på hur stora och tjocka köttbitarna är.
  4. Om du inte använder ugnstermometer kan du känna på köttet. Om känslan är ungefär som när du trycker på din nästipp så är det rätt.
  5. Ta ut köttet när det känns färdigt och låt vila under en foliebit, lite löst, i minst 10 minuter.
  6. Skiva upp det, gärna i lite sneda, eleganta skivor.
Senast uppdaterad 27 augusti 2018