Bli medlem
Ge en gåva

Grillad pizza med rödbetor, getost, päron, pinjenötter och honung

Ingredienser:

  • Pizzadeg:
  • 25 g jäst
  • 3 dl fingervarmt vatten (37 grader)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 dl dinkelsikt
  • 1 dl fullkornsdinkel
  • 3 dl vetemjöl special
  • Topping:
  • 1 dl crème fraiche
  • 200 g getost utan skal
  • 2–3 färska rödbetor
  • 2 päron, gärna conference
  • 2 msk pinjenötter
  • 250 g mozzarella
  • 1 msk honung
  • Citron- och vitlöksolja:
  • 3/4 dl olivolja
  • 1 citron, skalet
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här:

Till det här receptet behöver du en pizzasten för grill. Den hittar du i välsorterade matbutiker för ett par hundralappar. Väl värd investeringen – för när du väl har bakat pizza på grillen vill du aldrig sluta!

1. Lös jästen i lite av vattnet, häll på resten och tillsätt olivolja, salt och strösocker. Tillsätt mjölsorterna lite i taget tills du får en smidig deg. Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter tills degen blivit smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs.
2. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek, ca 45–60 minuter.
3. Blanda ingredienserna till citron- och vitlöksoljan.
4. Tänd grillen och vänta tills kolen glöder och blivit lite grå. Kavla under tiden ut degen så tunt det bara går och så att bitarna passar på pizzastenens plåt.
5. Bred på ett tunt lager crème fraiche och smula över getosten.
6. Skala rödbetorna och skär dem och päronen i stavar och vänd runt dem i lite olja. Fördela på pizzorna och riv över mozzarellan. Strö över lite pinjenötter och ringla över lite honung.
7. Lägg pizzastenen på gallret och låt den bli varm under några minuter.
8. Lägg på plåten med pizzan och sätt på locket, grilla några minuter tills pizzan fått fin färg. Ringla över citron- och vitlöksoljan och skär upp i bitar, ät direkt medan du grillar nästa pizza.

 

Kolhydratinnehåll

Hela receptet: 348 g kolhydrater
Per portion: 87 g kolhydrater

Recept: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Senast uppdaterad 23 juni 2021