Bli medlem Ge gåva

Näringsberäkning

  • Hela receptet:
  • Fett: 234 g
  • Kolhydrater: 250 g
  • Protein: 130 g

Ingredienser (4 port)

  • 500 g medelstora
  • cocktailtomater
  • 1 gul lök, skalet kvar
  • 3 vitlöksklyftor,
  • skalet kvar
  • 1 stor morot
  • Olivolja
  • 2 dl finriven
  • parmesanost
  • 1 msk balsamvinäger
  • flingsalt och nymalen
  • svartpeppar
  • 280 g fullkornsspaghetti
  • Friterad kapris:
  • 1 dl kapris
  • 3 dl raps- eller
  • solrosolja
  • Till servering: basilikablad 2 mozzarella-ostar finriven parmesan.
  • Bönsallad:
  • 200 g frysta (tinade)
  • gröna bönor
  • 1 rödlök
  • 2 nävar spenat
  • 2 tsk fransk senap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • ⅔ dl olivolja
  • 1 tsk valfri örtkrydda

Recept:

Liselotte Forslin/Söderberg agentur
Foto: Ulrika Ekblom/Söderberg agentur
« Tillbaka till recept

Fullkornspasta med rostad tomatsås toppad med mozzarella och friterad kapris

Den rostade tomatsåsen får en så mustig smak. Servera med en generös bönsallad.

Näringsberäkning

  • Hela receptet:
  • Fett: 234 g
  • Kolhydrater: 250 g
  • Protein: 130 g

Ingredienser

  • 500 g medelstora
  • cocktailtomater
  • 1 gul lök, skalet kvar
  • 3 vitlöksklyftor,
  • skalet kvar
  • 1 stor morot
  • Olivolja
  • 2 dl finriven
  • parmesanost
  • 1 msk balsamvinäger
  • flingsalt och nymalen
  • svartpeppar
  • 280 g fullkornsspaghetti
  • Friterad kapris:
  • 1 dl kapris
  • 3 dl raps- eller
  • solrosolja
  • Till servering: basilikablad 2 mozzarella-ostar finriven parmesan.
  • Bönsallad:
  • 200 g frysta (tinade)
  • gröna bönor
  • 1 rödlök
  • 2 nävar spenat
  • 2 tsk fransk senap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • ⅔ dl olivolja
  • 1 tsk valfri örtkrydda

Recept:

Liselotte Forslin/Söderberg agentur
Foto: Ulrika Ekblom/Söderberg agentur

Gör så här:

  1. Börja med kaprisen. Låt den rinna av på hushållspapper. Hetta upp oljan i en tjockbottnad gryta. Lägg i en kapris från början, när den börjar fräsa tillsätter du resten. Fritera i 5–6 minuter tills de är frasiga. Ta upp med hålslev och lägg på hushållspapper att rinna av.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Halvera tomaterna och lägg på en bakpappersklädd plåt. Dela löken och lägg halvorna med snittytorna ner bredvid tomaterna. Lägg på vitlöksklyftorna och ringla över olivolja. Salta och peppra ordentligt och rosta i ugnen ca 20–25 minuter tills tomaterna fått färg.
  3. Riv moroten fint.
  4. Ta ut plåten och ta bort lökskalen. Kör tomater, lök och vitlök samt vätskan från plåten i matberedare till en sås. Lägg den i en vid gryta med den rivna moroten och låt koka utan lock i ca 10 minuter så den reduceras lite. Rör i parmesan och smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.
  5. Gör bönsalladen. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten och blanda med bönorna, skivad rödlök och spenat.
  6. Koka pastan någon minut kortare än angiven tid och låt rinna av. Blanda pastan med såsen och servera med basilikablad på toppen, bitar av mozzarella och bönsallad.

 

Senast uppdaterad 17 januari 2023