Bli medlem
Ge en gåva

Fröknäcke

Ingredienser:

  • Cirka 12 bitar:
  • ½ dl solrosfrön
  • ½ dl sesamfrön
  • ½ dl linfrön
  • ½ dl pumpakärnor
  • 1 tsk fiberhusk
  • 2 krm salt
  • 1 ½ dl mandelmjöl
  • 2 ½ dl vatten, kokhett
  • Garnering:
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här:

Knaprigt knäckebröd fyllt av nyttiga, fiberrika frön – och knappt några kolhydrater, bara 1,25 gram per bit. Fröknäcke är lika gott med pålägg till frukosten som ihop med en god delikatessost, eller som snacks i stället för chips.

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda solrosfrön, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, fiberhusk, salt och mandelmjöl i en bunke. Rör om ordentligt.
2. Koka upp vattnet och häll det över fröblandningen. Blanda ihop allt till en kladdig, lite geléaktig deg.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Dra bort det övre papperet och strö över flingsalt. Lägg papperet med degen på en ugnsplåt. Jämna till kanterna på degen och skär degen i rutor, 4 x 3 st, med en degskrapa eller vass kniv.
4. Strö över lite flingsalt.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Öppna och släpp ut fukten efter halva gräddningstiden. Låt det stå kvar i eftervärmen om det inte stelnat i mitten.
6. Låt brödet svalna på plåten och bryt det försiktigt i bitar när det kallnat.

Hela smeten: 15 g kolhydrater
En bit: 1,25 g kolhydrater

Recept: Linda Andersson
Foto: Lisa Björner

Frölimpa

Fluffiga frallor till frukost. Knäcke till osten. Och så saftig frölimpa som inte behöver jäsa. Bröd som är fyllda av nyttiga fibrer, glutenfria och snälla mot blodsockret bakar du snabbt och enkelt själv.

Läs mer om Frölimpa
Senast uppdaterad 3 november 2020