Fifty-fifty: Köttfärs och Quorn
Med smarta knep blir klassikern spagetti och köttfärssås hur hälsosam och välbalanserad som helst. I stället för att tänka ”antingen eller” när det kommer till kött är det fiffigt att byta ut en del kött mot quorn. Då får du nytta av den så kallade köttfaktorn som förbättrar järnupptaget.
Näringsberäkning
- Hela receptet:
- Fett: 70 g
- Kolhydrater: 268 g
- Protein: 164 g
- Köttfärs + quornfärs = smartlagat.
Ingredienser
- 4 gula lökar
- 2–4 msk tomatpuré
- 1 msk olivolja
- 300 g quornfärs
- 300 g nötfärs
- 4 morötter
- 800 g krossade tomater
- 3 tsk paprikakrydda
- 2 tsk oregano
- 1 msk köttfond
- 1 msk kinesisk soja
- salt och peppar
- 200 g spagetti
- 200 g zucchini (ca 1 st)
- Till servering:
- riven parmesan
- ev. färsk oregano
Recept:
Kristina Andersson
Ulrika Ekblom
Gör så här:
Gör så här:
- Hacka löken och fräs ihop med tomatpurén i olja.
- Tillsätt quornfärsen och nötfärsen och bryn tills nötfärsen är genomstekt.
- Riv morötterna och tillsätt dem tillsammans med de krossade tomaterna.
- Tillsätt paprikakrydda, oregano, buljong och soja och låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Koka spagetti enligt anvisningar.
- Strimla zucchini och låt den koka med spagettin sista minuten.
- Servera med riven parmesan och eventuellt färsk oregano.