Bli medlem Ge gåva

Näringsberäkning

  • Hela receptet:
  • Fett: 143 g
  • Kolhydrater: 114 g
  • Protein: 47 g

Ingredienser (4 port)

  • 2 ½ dl mathavre
  • 7 dl vatten
  • ½ tsk salt
  • 2 apelsiner
  • 50 g grönkål
  • 100 g fetaost
  • 30 g rostade grovhackade hasselnötskärnor flingsalt och nymalen
  • svartpeppar
  • Syrad rödkål: 100 g rödkål 2 msk äppelcidervinäger 2 msk vatten 1 krm salt
  • Senapsvinägrett: 1 tsk fransk senap med hela senapskorn 1 tsk fransk senap 1 msk vitvinsvinäger 1 riven vitlöksklyfta 1 dl olivolja

Författare

Liselotte Forslin/Söderberg agentur
Foto: Ulrika Ekblom/Söderberg agentur
« Tillbaka till recept

Färgglad matig vintersallad

Mathavre som mättar länge, syrlig kål, friska apelsiner och knapriga nötter samsas med fetaost och lite grönkål i den här pigga salladen.

Näringsberäkning

  • Hela receptet:
  • Fett: 143 g
  • Kolhydrater: 114 g
  • Protein: 47 g

Ingredienser

  • 2 ½ dl mathavre
  • 7 dl vatten
  • ½ tsk salt
  • 2 apelsiner
  • 50 g grönkål
  • 100 g fetaost
  • 30 g rostade grovhackade hasselnötskärnor flingsalt och nymalen
  • svartpeppar
  • Syrad rödkål: 100 g rödkål 2 msk äppelcidervinäger 2 msk vatten 1 krm salt
  • Senapsvinägrett: 1 tsk fransk senap med hela senapskorn 1 tsk fransk senap 1 msk vitvinsvinäger 1 riven vitlöksklyfta 1 dl olivolja

Författare

Liselotte Forslin/Söderberg agentur
Foto: Ulrika Ekblom/Söderberg agentur

Gör så här:

  1. Börja med vinägretten. Vispa ihop senapssorterna och vinägern med den rivna vitlöken och vispa sedan i oljan.
  2. Lägg mathavre, vatten och salt i en kastrull och koka ca 10 minuter. Häll av i en sil och spola i kallt vatten.
  3. Strimla rödkålen fint med mandolin eller osthyvel. Blanda äppelcidervinäger och vatten i en skål och lägg i rödkålen och salt. Krama lätt med rena händer.
  4. Skär bort skalet från apelsinerna uppifrån och ner så alla vita hinnor försvinner. Skär ut filéerna mellan membranen.
  5. Grovhacka hasselnötterna.
  6. Skär bort mittsträngen från grönkålen och strimla sen bladen fint. Krama dem mjuka med en matsked av vinägretten. Blanda mathavren och grönkålen med det mesta av vinägretten och lägg upp på ett fat.
  7. Toppa med syrad kål, apelsinklyftor, fetaost och nötterna. Skeda över resten av vinägretten, strö på lite flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen.

 

Senast uppdaterad 17 januari 2023