Djojekebab
Saftiga kycklingbitar med en smak av saffran, en av mina favoriträtter från det persiska köket. Du kan krydda efter smak och utesluta saffranet om du vill.
Näringsberäkning
- Hela receptet:
- Protein: 100 g
- Fett: 100 g
- Kolhydrater: 25 g
Ingredienser
- 4 spett:
- 1 saffranspåse (0,5 g)
- 0,5 dl hett vatten
- 400 g kycklingbröstfilé
- 1 gul lök
- 1 lime
- 0,5 dl turkisk yoghurt
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk gurkmeja
- 0,5 dl olivolja
- Salt och svartpeppar
Recept:
Zeina Mourtada
Foto: Ulrika Ekblom
Gör så här:
- Lös upp saffranet med 0,5 dl hett vatten. Låt stå en stund, minst 30 minuter.
- Skär kycklingfiléerna i bitar. Riv eller kör löken i en mixer. Pressa limen. Blanda ihop alla ingredienser och låt kycklingen få marineras en bra stund, ju längre, desto godare smak. Gärna i kyl över natten eller en stund i rumstemperatur.
- Efter att kycklingen marinerats trär du kycklingbitarna på spett. Grilla på grillen eller i ugn. I ugn: Värm ugnen till 250°, gärna med grillfunktion på. Sätt in en plåt i mitten av ugnen och lägg på ugnsgallret. Låt gallret bli ordentligt varmt så att kycklingen inte fastnar när den läggs på. Grilla spetten i ugnen i cirka 10–15 minuter, beroende på hur stark ugn du har, vänd efter halva tiden.
- Grilla även tomaterna och löken och servera bredvid.