Bli medlem Ge gåva

Näringsberäkning

  • Hela receptet:
  • Protein: 100 g
  • Fett: 100 g
  • Kolhydrater: 25 g

Ingredienser (4 port)

  • 4 spett:
  • 1 saffranspåse (0,5 g)
  • 0,5 dl hett vatten
  • 400 g kycklingbröstfilé
  • 1 gul lök
  • 1 lime
  • 0,5 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 dl olivolja
  • Salt och svartpeppar

Recept:

Zeina Mourtada
Foto: Ulrika Ekblom
« Tillbaka till recept

Djojekebab

Saftiga kycklingbitar med en smak av saffran, en av mina favoriträtter från det persiska köket. Du kan krydda efter smak och utesluta saffranet om du vill.

Näringsberäkning

  • Hela receptet:
  • Protein: 100 g
  • Fett: 100 g
  • Kolhydrater: 25 g

Ingredienser

  • 4 spett:
  • 1 saffranspåse (0,5 g)
  • 0,5 dl hett vatten
  • 400 g kycklingbröstfilé
  • 1 gul lök
  • 1 lime
  • 0,5 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 dl olivolja
  • Salt och svartpeppar

Recept:

Zeina Mourtada
Foto: Ulrika Ekblom

Gör så här:

 

  1. Lös upp saffranet med 0,5 dl hett vatten. Låt stå en stund, minst 30 minuter.
  2. Skär kycklingfiléerna i bitar. Riv eller kör löken i en mixer. Pressa limen. Blanda ihop alla ingredienser och låt kycklingen få marineras en bra stund, ju längre, desto godare smak. Gärna i kyl över natten eller en stund i rumstemperatur.
  3. Efter att kycklingen marinerats trär du kycklingbitarna på spett. Grilla på grillen eller i ugn. I ugn: Värm ugnen till 250°, gärna med grillfunktion på. Sätt in en plåt i mitten av ugnen och lägg på ugnsgallret. Låt gallret bli ordentligt varmt så att kycklingen inte fastnar när den läggs på. Grilla spetten i ugnen i cirka 10–15 minuter, beroende på hur stark ugn du har, vänd efter halva tiden.
  4. Grilla även tomaterna och löken och servera bredvid.
Senast uppdaterad 30 maj 2023