Bli medlem
Ge en gåva

Auberginetagine med aprikos och mynta

Ingredienser:

  • 2 auberginer
  • 1 gul lök
  • 7 cm ingefära
  • 1 paket saffran
  • 1,5 tsk rökt paprikapulver
  • 1 msk ras el hanout
  • 1 citron, finrivet skal och juice
  • 500 g krossade tomater
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 tetra kokta stora vita bönor à 380g
  • 1 msk rapsolja för stekning
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 msk honung
  • salt

Gör så här:

Det här är en favoritgryta – mustig, söt och syrlig i ett. 

1. Dela auberginerna i mindre bitar och stek i en stor gryta med olja på hög värme tills de får färg.
2. Skala och hacka lök och ingefära och tillsätt i grytan med saffran, paprikapulver och ras el hanout. Tillsätt fond, citronjuice, tomater, honung och 5 dl vatten.
3. Klipp ner aprikoserna och låt taginen koka under lock ca 15 minuter. Rör ner bönorna i grytan och smaka av med salt.

 

Kolhydratsinnehåll

Hela receptet: 168 g kolhydrater
Per portion: 28 g kolhydrater

Recept: dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois
Foto: Sofia Kallner
Ur boken Dietistens val: vardagsmat som gör skillnad! (Norstedts, 2020)

Restomelett

Att komma hem när det finns restplock kvar i kylen är lyx! På temat lyx och rest kommer här restomeletter som alltid funkar som mellanmål, som liten lunch, som frulle och som picknick. Bara att fylla med din lyxrest!

Läs mer om Restomelett
Senast uppdaterad 16 februari 2021