Bli medlem
Ge en gåva

Asiatiska köttbullar, sockerärter, pistaschnötter och röd curryyoghurt

Ingredienser:

  • Köttbullar:
  • 400 g fläskfärs
  • 2 msk kycklingbuljong
  • 1/2 msk salt
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
  • 1 msk fisksås
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk grovt krossade korianderfrön
  • Quinoa:
  • 4 portioner röd quinoa
  • kycklingbuljong (lika mycket som vattenmängden som anges på quinoaförpackningen)
  • 1 msk sesamolja
  • Sockerärter:
  • 1 ask sockerärtor (ca 200 g), strimlade
  • 2 msk hackad mynta
  • 2 msk hackad koriander
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk limesaft
  • Röd curryyoghurt:
  • 2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
  • 1 msk röd currypasta
  • 1 msk neutral rapsolja
  • Tillbehör:
  • 1 dl rostade och hackade pistaschnötter
  • Rostade sesamfrön

Gör så här:

Det går snabbt och är inte svårare att göra än klassiska svenska köttbullar, snarare snabbare och enklare.

Köttbullar: Blanda alla ingredienser till en smidig färs i en köksmaskin. Rulla till små köttbullar, lägg på en smord plåt och ugnsbaka på 100 grader tills de är färdiga, dvs. innertemperaturen är 68 grader.

Quinoa: Skölj quinoan enligt anvisningen på förpackningen och koka mjuk i buljongen. Vänd upp med sesamoljan.

Sockerärter: Vänd upp ärterna med örter, olja och limesaft.

Röd curryyoghurt: Fräs curryn i lite olja och låt svalna. Vänd ner i yoghurten och resten av oljan. Smaka av med salt och citronsaft.

Servering: Toppa med hackade nötter och rostade sesamfrön

Näringsinnehåll

En portion: 35g kolhydrater

Recept: Björn Frantzén
Foto: Erik Olsson
Ur boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk (Norstedts förlag, 2017).

Senast uppdaterad 2 mars 2020