Bli medlem
Ge en gåva

Riksstämmoinformation

Varmt välkommen till Svenska Diabetesförbundets Riksstämma 18-20 maj, 2018

Svenska Diabetesförbundets Riksstämma den 18-20/5, 2018 är förbundets årsmöte och högst beslutande organ. På Riksstämman har du och din förening er möjlighet att påverka förbundets framtid. Riksstämman startar med registrering den 18 maj kl.12.00 (stämman öppnas formellt 15.00) och avslutas den 20 maj kl.15.00.

I år har vi många intressanta utställare som deltar under helgen, om möjligt kom gärna i god tid till Norra Latin på fredagen. Registreringen startar kl.12.00 och stängs kl.14.45.

Hur hittar jag rätt?

Riksstämman äger rum på Norra Latin, City Conference Centre, Drottninggatan 71B, Stockholm. Stockholm City Conference Centre, Norra Latin och Folkets Hus, ligger nästan så centralt man kan komma i Stockholm, mitt emellan Norra Bantorget och Drottninggatan − och nära alla tänkbara kommunikationer.

Norra Latin, City Conference Centre ligger 500 meter från Centralstationen dit tåg, flygbussar, Arlanda Express och pendeltåg ankommer. Närmaste tunnelbanestation är T-centralen, uppgång mot Vasagatan, eller Hötorget, uppgång mot Olof Palmes gata. Från Centralstationen/T-centralen är det cirka sju minuters promenad, och från Hötorget är det cirka fyra minuters promenad. OBS! Kommer du med taxi till Norra Latin så är infarten via Barnhusgatan 7A.

Vem deltar på Riksstämman?

På riksstämman deltar de av föreningarna utsedda ombuden och enskilda medlemmar är välkomna att delta som observatörer under helgen. På riksstämman deltar också Förbundsstyrelsen, Ung Diabetes, Föräldrarådet, Förtroendevalda revisorer, Valberedning samt kansliets tjänstemän.

I år har vi även utländska gäster från de nordiska diabetesorganisationerna som deltagare. För att du ska veta vem som är vem på Riksstämman kommer samtliga deltagare att få varsin namnbricka. Namnbrickorna kommer att finnas i ett antal olika färger, där varje färg representerar en funktion.

Funktion

Grön = Ombud
Orange =Förbundsstyrelseledamot
Gul = Ung Diabetes
Rosa = Föräldrarådet
Lila = Valberedningen
Röd = Förtroendevald Revisor
Vit = Kanslipersonal
Grå = Observatör

Nominerade till förtroendeuppdrag

Information om de nominerade kandidaterna har vi samlat på länken nedan. I år presenteras de som är nominerade till förbundsordförande och förbundsstyrelseledamöter med varsin film. Klicka på länken så får du möjlighet att se alla presentationsfilmer.

Till de nominerade (länk)

Viktiga datum

  • 20 april utskick av riksstämmohandlingar till anmälda ombud och föreningar 
  • 18-20 maj Svenska Diabetesförbundets Riksstämma.
  • 20 juni sista dag för inlämnade av reseräkning till förbundskansliet.

Hur förbereder jag mig?

Handlingar såsom program, stämmobok, verksamhetsberättelser samt årsredovisningar skickas ut senast den 20 april till samtliga anmälda ombud och till föreningarna. För att känna sig trygg och väl förberedd som ombud på riksstämman är det viktigt att ta del av ”Ombudsskolan”. Ombudsskolan informerar om de ordningsregler som Riksstämman har och som gör att den kan fungera på ett bra sätt.

Till ombudsskolan (pdf)

Ta del av riksstämmohandlingarna längs ner på sidan. I arbetsordningen hittar du bland annat programmet och alla motioner. 

Du som deltar som ombud

Tänk på att du som ombud har tre viktiga uppgifter inför Riksstämman:

  1. Prata med medlemmar. Du behöver veta vad dina medlemmar tycker i olika frågor som Riksstämman behandlar. Vad tycker de om motionerna som skickats in? Vad tycker de om förslagen som ska diskuteras. Hur kan du på bästa sätt representera dem på Riksstämman?
  2. Läs all information och alla handlingar. Alla dokument som motioner, förslag och information behöver du läsa innan du kommer till Riksstämman. Då kommer du att kunna följa med i Riksstämmans arbete och vara ett bra ombud för dina medlemmar.
  3. Delta gärna i de förberedande möten som din region anordnar inför Riksstämman. Vissa regioner bjuder in till ett möte inför Riksstämman, då pratar ni om hur ni ska agera i olika frågor. Exempel på saker att prata om: Egna och andras motioner. Hur och vem som bemöter motioner och förslag. Vem som ska tala för er. Hur ni har tänkt rösta.

Påverkanstorg - vad är det?

På Riksstämman genomförs ett påverkanstorg på söndagen. Påverkanstorg är en mötesmetod som ger möjlighet till större inflytande och ökad delaktighet för samtliga deltagare på stämman.

Påverkanstorg är en metod som förenklar och underlättar för alla deltagare på ett årsmöte att  delta och bidra till organisationens beslut och i förlängningen till organisationens inriktning och  framtid. Metoden skiljer på diskussion och beslut. Istället för att diskussionerna sker i plenum, genomförs de på ett s.k. påverkanstorg ute i rummet. Deltagarna går då mellan olika stationer och diskuterar de olika förslagen sinsemellan.

Kansliets personal kommer att vägleda ombuden genom påverkanstorget. I övrigt  innehåller metoden alla moment som vid en vanlig stämma. Metoden har under flera år använts av ideella organisationer och föreningar i Sverige t.ex. Scouterna och LRF.

Se även instruktionsfilmen för påverkanstorg

Clarion Hotel Sign

Logi

Logi är bokad av Diabetesförbundet på Clarion Hotel Sign, Östra Järnvägsgatan 35, 101 26 Stockholm, +46 8 676 98 00. Hotellet ligger mitt i centrala Stockholm. Du når hotellet på några få minuter från Stockholms centralstation, tunnelbana, tåg, bussar och Arlanda Express.

Incheckning från kl.16.00. Utcheckning senast kl. 12.00. Har du frågor om din rumsbokning kontakta Björn Ehlin på förbundskansliet, se kontaktuppgifter nedan.

Kontantfritt hotell

Clarion Hotel Sign är ett kontantfritt hotell. Hotellet tar emot alla vanliga betal- och kreditkort. Kontakta hotellet om du har frågor avseende betal- och kreditkort.

Bagagerum

Hotellet erbjuder ett bagagerum för förvaring av väskor innan och efter vistelsen, personal på hotellet hjälper till med detta.

Parkering

Hotellet erbjuder bekväm parkeringsservice och tar din bil till hotellets parkeringsplatser där den står tryggt inomhus tills du vill ha den igen. Parkeringsservice kostar 395 SEK per dygn. Parkeringsplatserna går inte att förboka utan betalas i receptionen vid ankomst. Det finns även parkeringsgarage under hotellet som drivs av Stockholm Parkering.

Måltider

På fredag kväll intar vi en gemensam middag på Clarion Hotel Sign. Under lördagen och söndagen serveras lunch på Norra Latin. Observera att det inte serveras lunch på fredagen innan riksstämman startar. Om du önskar lunch innan riksstämman startar finns det många trevliga alternativ att välja på runtomkring Norra Latin och på Centralstationen. P g a kostnadsskäl kommer det inte att serveras kvällsmackor under riksstämman. För den som önskar något till kvällen finns det Pressbyrå, Espresso House samt caféer i närheten att välja bland. Kom ihåg att anmäla specifika kostönskemål till förbundskansliet.

Jubileumsfest på Folkets Hus

Diabetesförbundet 75 år och Diabetesfonden 60 år

Med anledning av att både Diabetesförbundet och Diabetesfonden firar jubileumsår 2018, inbjuds samtliga ombud till en jubileumsfest på lördag kväll. Festen kommer att hållas på Restaurang Cabaret, Folkets Hus, som ligger invid Norra Latin.

Se festinbjudan (pdf)

Tillgänglighet Norra Latin, City Conference Center

Kommer du med bil/taxi kan du komma in via Barnhusgatan 7 B (kontakta receptionen via porttelefon). Hiss upp till receptionen finns på vänster sida, efter Marmorvalvet. Med taxi går det även bra att åka fram till Norra Latins huvudentré. I Norra Latins entré finns hiss upp till första våningsplanet där också receptionen finns. Till samtliga våningsplan finns hissar.

Utanför Norra Latin, infart Barnhusgatan 7B, finns en parkeringsplats reserverad för handikapptillstånd. Enstaka parkeringsplatser för bilar med handikapptillstånd finns längs Barnhusgatan. Handikappanpassade toaletter finns på alla våningar. Anpassningar för rullstolar görs vid behov i lokaler med fast möblering. Aulan är utrustad med hörselslinga. Hela anläggningen har trådlöst internet. Aulan har sköna konferensfåtöljer och skrivskiva finns till alla stolar. 

Parkering Norra Latin, City Conference Centre

Parkeringsgarage finns under Norra Latins skolgård med infart från Olof Palmes gata (www.stockholmparkering.se »). Utanför Norra Latin, infart via Barnhusgatan 7 B, finns ett antal parkeringsplatser samt en plats reserverad för fordon med handikapptillstånd. Parkeringsplatser finns även längs Barnhusgatan.

Bagagerum Norra Latin, City Conference Centre

Om du kommer med ditt bagage direkt till Norra Latin, vänligen fråga kansliets personal efter bagagerum, så får du hjälp med förvaring av ditt bagage.

Anslutning till Folkets Hus

Med bil/taxi kommer du direkt fram till Folkets Hus entré, Barnhusgatan 12-14. Enstaka parkeringsplatser för bilar med handikapptillstånd finns längs Barnhusgatan.

Tillgänglighet i fastigheten, Folkets Hus

I entrén finns trapphiss till upp till plan 1, därefter hiss till receptionsplan, plan 2. Anslutning via hiss eller trapphiss finns till samtliga lokaler i Folkets Hus. Handikappanpassade toaletter finns i fastigheten. Anpassningar för rullstolar görs vid behov i lokaler med fast möblering.

Har du frågor om tillgängligheten på Norra Latin?

Kontakta receptionen Norra Latin för detaljerad information, Tel: 08-50 92 60 24

Resebokning

SJ

Telefon 0771-757 555. Ange kundnummer 925 461. Ange referens 2523.

SAS

Telefon 0770-727 727. Ange kundnummer 361 486 560 107 12. Företagskod SVDICR2. Ange referens 2523.

Vid bokning av resa med lokal resebyrå ange fakturaadress Svenska Diabetesförbundet, Fack 5393, Box 226, 751 04 Uppsala. Ange referens 2523. Fakturan ska sändas in via epost till: fakturaskanning@pwc.se. Ange i ämnesraden: FackID 5393.

Det går också bra att begära ersättning för dina resekostnader i efterhand med bifogad reseräkning. Sista datum för inlämnande av reseräkning till förbundet är den 20 juni 2018. Kom ihåg att bifoga originalkvitton till reseräkningen. Du hittar reseräkningen längst ned på sidan.

Tranås Resebyrå

Boka via mail till europe@tranas-resebyra.se eller ring 0140-375030. Ange kundnummer: 14821

Kontakt

Är det något praktiskt du undrar över, något som är otydligt eller något vi kan hjälpa dig med? Hör av dig! Kontakta Björn Ehlin, 08-564 821 03, bjorn.ehlin@diabetes.se

Senast uppdaterad 28 februari 2018