Bli medlem
Ge en gåva

Diabetesloppet/Livets Gång

Örnsköldsviks Diabetesförening arrangerar årligen Livets gång som är en promenad till förmån för svensk diabetesforskning och för globala projekt som förser barn och unga med insulin och hjälpmedel i fattiga länder.

Livets Gång/Diabetesloppet 2017

I år går Diabetesloppet den 6 maj och det är styrelsen som är arrangör. Se affisch för mer information: Diabetesloppet2017.pdf

 

Livets Gång 7 maj 2016

Detta år så drev Anna och Michelle detta som ett UF-företag "DiabetesloppetUF" och lyckades tillsammans med sponsorer och deltagare samla in hela 19 263 kr. Ett fantastiskt jobb har de gjort. Eftersom styrelsen hade budgeterat med 50 % på insamlat belopp så skänktes totalt 30 000 kr till Diabetesfonden och fonden Life for a child. Nu var Anna och Michelle tvungen att avveckla företaget eftersom de tar studenten. Så nästa år får styrelsen ta över stafettpinnen och planera för ett Diabeteslopp våren 2017. Vi säger ett stort tack till tjejerna även detta år och tack för att de "sådde ett frö" till detta arrangemang.

Livets Gång 2 maj 2015

En dag i april så fick vår ordförande ett samtal från Anna och Michelle som hade ett skolprojekt på gång att de skulle anordna en insamling till forskning om diabetes och undrade om föreningen kunde stå bakom detta. Det är ju inte varje dag detta händer så naturligtvis så ställde föreningen upp och vi kunde även göra detta som ett "Livets Gång" arrangemang. Här nedan kan ni läsa om detta fantastiska jobb som tjejerna har gjort och styrelsen säger ett stort TACK till Anna och Michelle, alla deltagare samt sponsorerna.

Pengarna som samlades in kommer att skänkas till "Diabetesfonden" till svensk diabetesforskning samt till fonden "Life for a child" som går till barn med diabetes i utvecklingsländer.

"Vi startade detta som ett skolprojekt som växte och blev mycket större än vad vi förväntat oss. Syftet var att uppmärksamma sjukdomen och samla in pengar till forskningen. Vårt mål från början var att samla in 2000 kr men slutsumman hamnade istället på 13 000 kr. Vi tog 20 kr i startavgift och sedan fick man skänka så mycket man kände för.

Till en början pratade vi endast med sponsorer som skulle sponsra oss med priser till deltagarna så att fler skulle lockas till loppet. Men allting flöt på så bra så vi började prata med olika företag runt om och frågade om de ville gå in och skänka pengar till vår insamling. Vilket gjorde att vi tog kontakt med Diabetesföreningen här i Örnsköldsvik och frågade om de ville ta hand om våra pengar. Vi fick tre företag som ville skänka pengar, Eurocon, Domsjöfabriken och Greens optik. Fyra företag skänkte priser till oss, Greens optik, Intersport, Domsjöfabriken och S & F Megaloppis AB. Loppet gick mycket bättre än vad vi någonsin trott. Över 200 personer kom och trots att vi endast är 2 rätt oerfarna skolungdomar så flöt allting på väldigt bra. Under loppet fick vi ihop 7528 kr från deltagarna både i form av anmälningsavgiften och från folk som skänkt ett bidrag".

/Anna Lundgren och Michelle Grundström

Livets Gång 2014

Lördagen den 6:e september var vi några tappra medlemmar som deltog i Livets Gång som i år var en vandring på övre stan med guiden Dan Norlin. Det var en mycket trevlig tur som varade i 2 timmar med start vid rådhuset via Smedjebacken, Rådhusparken, Bergsgatan/Nygatan, Bergsgatan/Storgatan, stadskyrkan, församlingshemmet, Örnsköldsskolan, Nolaskolan, nuvarande vandrarhemmet. Vi avslutade med kaffe & smörgås på Smedjebacken. Vill ni veta mer om Örnsköldsviks stadskärna så passa på att gå med på en vandring.

Deltagaravgiften för detta ändamål skänktes till Diabetesfonden till Svensk diabetesforskning och till "Life for a child" till barn med diabetes i utvecklngsländer.

Livets Gång 2013

Lördagen den 7:e september 2013 så arrangerade vi "Livets Gång" och detta år i form av en stadsvandring genom Örnsköldsviks gator, torg & parker.

Det var en av de fantastiska sensommardagarna och Örnsköldsvik visade upp sig från sin bästa sida. Vår entusiastiske guide Karin Bergström tog oss från Arken trappan till Ödbergska gården och vi fick veta mycket nytt om Örnsköldsviks stadskärna.

Det var visst inte alldeles lätt att bestämma var köpingen skulle ligga, vissa tyckte i Näske, någon tyckte i Ström. En bra hamn, nära till landsvägen och god jordmån var kraven. Lungångersnäset avgjordes till slut vara den bästa platsen. 1842 avgjordes att köpingen skulle anläggas och föreslaget namn var Örnsköldsvik efter Per Abraham Örnsköld. 1894 invigdes Örnsköldsviks stad.

En del av de gamla byggnaderna finns kvar i dag, Grosshandlare Häggblads ståtliga stenhus (storgatan 18) som byggdes 1889, museet byggdes 1905, kyrkan byggdes 1910 och stadshotellet byggdes 1913. Senare blev det mera trähus. Det finns mycket att berätta om husen kring torget som till exempel bränder och konkurser. Det fanns även flera hotell och caféer i stadskärnan.

Vi gick igenom flera av parkerna med alla statyer och all den växtlighet som finns idag. Visste du att i stadsparken finns det en sten i granit som är som ett solur. Granitstenar från Örnsköldsvik har levererats till bygget av riksdagshuset i Stockholm.

Vandringen avslutades på Ödbergska gården där serverades vi kaffe och goda smörgåsar samt en mycket god ananaspaj. Det var en trevlig eftermiddag och har du inte varit på en stadsvandring tidigare så kan vi rekommendera detta.

Hälften av deltagaravgiften skänktes till Diabetesfonden för forskning och hälften skänktes till Internationella Diabetesfederationens fond: Life for a Child, som ger insulin och sprutor till barn i utvecklingsländer.

Läs mer om fonderna på www.diabetesfonden.se och www.lifeforachild.idf.org.

Ett stort tack till alla som kunde vara med denna trevliga eftermiddag!

kommer att gå oavkortat till diabetesforskningen.

Vi vill tacka er så mycket, och även ge ett extra tack till Sutherland, Eurocon och Domsjöfabriker för era generösa bidrag, vi vill även tacka våra sponsorer; Greens Optik, Ica Supermarket, Mamma Mia och Elin Nerpin. För att inte glömma Diabetesföreningen i Örnsköldsvik, som funnits som vår högra hand under hela processen.

Men nu är det tyvärr dags för oss att avveckla vårt UF-företag DiabetesloppetUF. De här två åren som vi arrangerat diabetesloppet har varit fantastiska och vi har kunna bidra med 31 791 kr (!!) till forskningen!! Vi hoppas att arbetet vi gjort leder till någon nytta och satt spår bland er deltagare och alla som varit engagerade i diabetesloppet.

Senast uppdaterad 17 november 2016