Bli medlem Ge gåva

Buskul på Utvikslägret 2018

Diabetesförbundets motto "diabetes är inget hinder” – och att man kan ha roligt trots sin diagnos – stämmer verkligen överens med aktiviteterna under sommarlägret i Utvik.

På idylliska Utviksgården – som ligger vid Norafjärden i Höga Kusten – anordnar Diabetesförbundets Länsförening i Västernorrland varje år ett fyra dagars sommarläger för barn och ungdomar med diabetes i åldrarna 8 till 13 år.
Deltar gör även ungdomsledare, föräldrar, kökspersonal samt sjuksköterska, totalt ca 25 personer. 

Grupp-pyramidbild från Utvikslägret

Lägret pågick mellan 13 – 16 augusti och jag besökte Utviksgården för att på plats uppleva det intensiva och positiva engagemang, som alla delade med sig av.
Lägerchefen och "allt i allo" Andrea Edman, Bollstabruk tog emot och bjöd mig att stanna på middag, som bestod av kyckling, pasta och sallad med "nyttiga långa kolhydrater".

Den dagen hade lägret varit på utflykt till hotell Höga Kusten vid Hornöberget, där de roat sig kungligt i lekpark, utomhuspool och för åttonde året blev bjudna på glass av hotellets frikostige ägare Mats Löfroth.

Vid återkomsten till Utviksgården passade några på att ta ett dopp i Norafjärden medan andra spelade krocket tillsammans med ungdomsledarna Tim Piippo och Lina Norrbin från Kramfors. På frågan vad som var roligast med lägret kom det självklara svaret från Tim:
"Att se barnen ha roligt tillsammans ".

Emma Ignell och Agnes Arnerstedt

 På bryggan träffade vi två trevliga och entusiastiska trettonåriga tjejkompisar från Sundsvall, Emma Ignell och Agnes Arnerstedt. Båda två bekräftade hur fantastiskt kul det var med lägret – att få möjlighet att träffa andra med samma diagnos, att få busa, bada, leka och utbyta nyttiga erfarenheter med varandra.
Båda har haft diabetes några år och blivit utrustad med moderna tekniska möjligheter att kolla sitt blodsocker, med insulinpump, blodsockermätare kopplat till mobilen m.m.

Under lägret hinner man med både kanotpaddling, bad, fiske, spex, spel, lek m.m.

Bad med vältande kanot

Med så många intensiva aktiviteter finns risken att någon gör sig illa eller kommer i obalans med sitt blodsocker. Då känns det tryggt med tillgång till sjuksköterskan Anna Micha från Sundsvall, som glatt bekräftade att inga incidenter inträffat ännu.

Såpbandycupen

Dagen efter väntade lägrets höjdpunkt – den traditionella såpbandycupen, där lagen spelar ansträngande bandymatcher på såpvattenpreparerad presenning.
Flera anmäler sig redan nu till 2019 års sommarläger – och för att årets trettonåringar skall få möjlighet att delta har lägerchefen bestämt att utöka åldersspannet att omfatta 8 – 14 år!

Lars-Gunnar Lundin, Örnsköldsvik

 


 

Senast uppdaterad 21 april 2024