Bli medlem Ge gåva

Resa 2 dagar 15-16 juni

15 juni 2023 08:30 — 16 april 2023 20:00
Plats : Samisk kultur i Arvidsjaur & Jokkmokk
Organisatör : Diabetesföreningen i Umeå med omnejd och Njurföreningen Västerbotten

Följ med Diabetes- och Njurföreningen på en intressant resa med Samisk kultur i Arvidsjaur & Jokkmokk! Bussen gör även ett stopp i Skellefteå för att Njurföreningens medlemmar där ska kunna ansluta till resan.

Dag 1 Vi åker E4 norrut till Skellefteå. Därefter styr vi kosan västerut och stannar snart för ett bussfika med smörgås. Vidare till Gallejaur kulturområde där vi börjar med en lättare lunch bestående av soppa, bröd och kaffe innan tittar närmare på området. Det är en mer eller mindre intakt by med nio timrade gårdar från 1800-talet och här känns det som om tiden har stannat. Vi visas runt av en guide i ca en timma innan resan fortsätter till Arvidsjaur där vi först gör ett besök på Arctic Glas i Renvallen. (Reservation för besöket då vi vid programskrivningen ej fått bekräftat att de har öppet.) Kärleken gnistrar i frosten av det blästrade glas som omsorgsfullt designas och tillverkas av Markus Theiler. Här finns även ett utvalt sortiment av regionalt konsthantverk. Inte långt härifrån ligger Lappstaden som vi besöker innan vi åker till hotellet. Lappstaden är en samisk kyrkstad och den enda av våra äldre och bevarade kyrkstäder som har samiskt ursprung och visar på en samisk byggnadstradition. Middag och övernattning på Hotell Laponia som ligger mitt i centrala Arvidsjaur med gångavstånd till det mesta.

Dag 2 Efter frukost åker vi till Jokkmokk och fjäll-/ samemuseet Ájtte. Museets guide berättar om Sápmi, om landet och folket, om att leva och överleva i ett krävande landskap. Här finns också en välsorterad presentbutik. Några hundra meter från museet, längs den brusande Kvarnbäcken ligger JOKKMOKKS Fjällträdgård, en attraktion för alla blomstervänner. Här kan den vetgirige lära sig mycket om fjällnaturen och floran. Eller varför inte bara gå omkring längs de anlagda strövstigarna och njuta av fägringen. Lunch under dagen. Mot eftermiddagen är det dags att tänka på hemfärden. På Byske Gästgivargård äter vi en avskedsmiddag innan vi tar sista biten hem till Umeå.

Avg 15/6 Pris medlem 1.880:- Ord pris 2.880:- för icke medlem.                Tidtabell Umeå Centralstation 08:30 och, Skellefteå Busstation 10:20                Ingår: Bussresa, bussfika, 2 luncher, 2 middagar, del i dubbelrum inkl frukost, entre och guidning Ajttemuséet, reseledare. Tillkommer: Enkelrumstillägg 260:-

ANMÄLAN:   info@lindtour.se | 090-14 14 87 | www.lindtour.se

Senast uppdaterad 2 april 2023