Bli medlem Ge gåva

Anna Sandhammar

Vad kan du tillföra förbundsstyrelsen ifråga om kompetens och erfarenhet?

Jag blev diabetesförälder 2012 då min då 1,5-åriga dotter fick diagnosen. Idag är hon nio år. Jag har varit med länge nog för att ha hanterat hennes diabetes både med och utan cgm. Jag har (tillsammans med min man) brottats mot okunskap, fajtats mot skolan, kämpat för Vårdbidrag (snart Omvårdnadsbidrag), lärt upp ett tiotal personer som resurser och vaktat min dotters blodsocker dag som natt i snart sju års tid. Jag vet hur det är att ha ett litet barn med diabetes och jag vet vad man kan få offra i livet för att få det att fungera. Jag vet hur in i märgen trött man är som diabetesförälder ibland.

Jag har också startat ett företag inom diabetes där min största insats för diabetesvärlden är bloggen och informationssidorna. På hemsidan finns bland annat ett öppet brev till nyblivna diabetesföräldrar, information om att resa, om att få magsjuka och/eller ketoner, om skillnaderna mellan olika diabetessorter mm. Jag har under flera års tid bloggat om vårt liv med diabetes i familjen. Där finns blandat glädje, sorg, tacksamhet, humor och ödmjukhet och tolerans (vi är ju så olika). Jag har också skrivit debattartiklar, en till SvD och en till Aftonbladet. Jag lägger länkar i slutet av dokumentet så att ni kan gå in och läsa exempel på saker jag skrivit, om ni vill.

Jag är van att prata inför folk och är duktig på att formulera mig i skrift. Båda dessa färdigheter har jag bland annat lärt mig då jag jobbat sju år som naturumföreståndare, dvs som bla guide och utställningsmakare på naturum Sommen. Man kan också säga att jag arbetat som informatör nu under de åren jag haft mitt företag Everydiabetic.

Har du tidigare erfarenhet av förtroendeuppdrag/ledaruppdrag?

Jag har i mitt arbete som naturumföreståndare lett, utvecklat och drivit ett naturum i sju år (ökade från 5000 besökare till 30 000 besökare) samt där också varit arbetsledare för sommarpersonal och vikarier. Jag har ansökt om, drivit och redovisat projekt, gjort utställningar, planerat och genomfört mängder av guidningar och sett till att naturumet har överlevt ekonomiskt från år till år.

Jag har också varit god man för en ensamkommande ungdom. Eftersom han var traumatiserad och svårt skadad av sina upplevelser innebar det kontakter med allt från olika boenden, skolor, Socialtjänsten, BUP, polisen och SiS. Jag lärde mig väldigt mycket om hur samhället fungerar (och inte fungerar) under de 1,5 år jag var god man (uppdraget upphörde när han fyllde 18 år).

Beskriv vad du lärt dig genom ditt ideella engagemang?

Jag har inte varit särskilt engagerad i Diabetesförbundet ännu eftersom jag bor tio mil från närmaste lokalförening. Min kommuns förening lades ner pga för litet underlag (jag bor i Ydre, en av Sveriges minsta kommuner). Jag blev invald i Föräldrarådet och hann vara med på ett par möten innan rådet hamnade i en viloperiod. Jag var väldigt peppad, men jag kom in i helt fel tid kan man säga. Engagemanget finns dock kvar och är redo att tas upp närhelst förutsättningarna finns!

Jag har under min uppväxt varit engagerad i Amnesty och har både startat och lett grupper.

Min största lärdom är att personer som engagerar sig ideellt kan ha väldigt olika anledning till det. Det gäller att hitta ett sätt att arbeta som gör att man tar vara på olika kompetenser och hittar en balans mellan olika viljor. Raka rör, men med respekt, funkar bäst tycker jag.

Hur ser du på att representera förbundet i olika sammanhang? (Prata inför människor, politiker, massmedia etc…)

Jättekul! Särskilt att prata inför människor och berätta om diabetes. Jag skulle även gilla att prata med politiker om frågorna som ligger mig varmast om hjärtat (t ex vab). (Detta gäller under förutsättning att jag är påläst och har bra på fötterna, men det är ju en självklarhet.)

På vilket sätt vill du bidra till styrelsearbetet? (t.ex föreningsvana, ekonomi, intressepolitiskt arbete, marknadsföring…)

Jag kan framför allt bidra med föräldra-barn-perspektivet såklart. Jag har stor vana att bemöta olika sorters människor. Jag är bra på kommunikation, både skriftligt och muntligt. Jag är ansvarstagande och vågar både berömma och ifrågasätta. 

Vad sysslar du med till vardags?

Jag har mitt företag Everydiabetic där jag som skrivet arbetar mycket med information till allmänheten och inom diabetesgänget. Givetvis med fokus på typ 1 eftersom det är det jag lever med, men jag är noga med att vara korrekt i min hållning till de andra typerna också. Jag säljer även diabetesprylar, saker som inte är sjukvårdsmaterial men som är praktiska för någon med diabetes. Jag läser också in facklitteratur, ofta kurslitteratur, som beställs av människor som har svårt att läsa, t ex pga synskador eller dyslexi. Dessutom bor jag på en gård och har både bin och skog, så jag ägnar mig både åt biskötsel och kör traktor och motorsåg, planterar träd och planerar hur vi ska kunna öka mångfalden på vår mark. Jag är i grunden biolog och strävar också efter att så småningom komma tillbaka till den banan.

Länkar till en del av det jag skrivit:

Aftonbladet: https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Aw5g3/barn-ska-inte-sjalva-ta-en-dodlig-medicin

Svenska Dagbladet: https://www.svd.se/underlatta-livet-for-diabetiker

Öppet brev till nyblivna diabetesföräldrar: https://everydiabetic.com/om-diabetes/till-dig-vars-barn-just-har-fatt-diabetes-typ-1/

Magsjuka: https://everydiabetic.com/om-diabetes/magsjuka-och-diabetes-typ-1/

Ketoner: https://everydiabetic.com/om-diabetes/vart-att-vet-om-ketoner/

Recept: https://everydiabetic.com/recept/

Resa: https://everydiabetic.com/om-diabetes/resa-med-diabetes/

Myter: https://everydiabetic.com/om-diabetes/myter-om-diabetes-typ-1/

Resurser: https://everydiabetic.com/2016/10/28/resurser/

1000 (typ) saker du inte ska säga till en diabetesförälder: https://everydiabetic.com/2017/09/08/1000-typ-saker-du-inte-ska-saga-till-en-diabetesforalder/

Senast uppdaterad 17 februari 2020