Bli medlem Ge gåva

Team Diabetes Riders

Vid den årliga cykelveckan i Motala 9 – 17 juni 2018 med bland annat Tjejvättern, 100 km, Halvvättern, 150 km, och Vätternrundan, 300 km, deltog ett flertal personer med diabetes och anhöriga till dem. De ingår i TEAM DIABETES RIDERS, med medlemmar från stora delar av landet.

De flesta körde Halvvättern på 150 km och några deltog även i stora Vätternrundan på 300 km.

För andra gången medverkade också lokalföreningarna inom Östergötlands läns Diabetesförening genom att stå i ett tält nära målet och dela ut informationsmaterial om diabetes. Vi testade också blodsocker på både cyklister och personer ur publiken. Sammanlagt under de sex dagar vi fanns på plats testades cirka 120 – 130 personer. Något som uppskattades av de flesta. Som väl var hittade vi ingen person med förhöjt blodsocker som inte kände till det.

När Halvvättern kördes söndagen den 10 Juni startade en grupp från TEAM DIABETES RIDERS. Dessutom fanns ytterligare några medlemmar utspridda i startfältet.

Hur uppstod då TEAM DIABETES RIDERS? Så här berättar Tommy Wallinder, en av grundarna, bosatt i Motala:

 Vi startade Team Diabetes Riders för cirka 2,5 år sedan. Fundering kring att det skulle bli cykling var att jag såg att Ride of hope har ett stort cykelgäng på Vätternrundan och andra arrangemang.
Tänkte då att det skulle finnas något liknande för Diabetes, för vi tycker det är viktigt att uppmärksamma och synliggöra diabetes.

 Då började jobbet med att ta fram en Teamtröja som man kan bära och visa upp  och att få tag i folk som är intresserade av att cykla för diabetes. På våren 2016 var det klart och vi hade en grupp på 6 personer som cyklade Halvvättern och samtidigt var vi cirka 100 medlemmar i Facebook gruppen.

− Vi fick mycket positiva kommentarer under loppet och efter sommaren växte gruppen till 200 medlemmar. Då kom tankarna på att ordna ett tält med hjälp av Östergötlands läns diabetesförening i Stadsparken i Motala och informera om diabetes och cykelgruppen under Halvvättern och Vätternrundan. 2017 ordnade så Östergötlands läns diabetesförening ett tält i stadsparken under Tjejvättern, Halvvättern och Vätternrundan med information om cykling och diabetes.  

− Vi har även ett par som sprang ett lopp för Diabetes Riders och ser även potential i att få fram en del som springer för de som inte vill cykla. Det är roligt om vi blir fler som cyklar eller springer för diabetes och med Diabetes Riders och hoppas på att vi blir fler. För alla är välkomna, både nybörjare och rutinerade.

För ju fler vi är desto mer syns vi! 

Vill du bli medlem i Team Diabetes Riders

Kontakta Tommy Wallinder på 070-713 33 94 eller gå in på facebooksidan: team diabetes riders. 

Skrivet av Göran Gustafsson, Östergötlands läns diabetesförening

Senast uppdaterad 25 juni 2018