Bli medlem
Ge en gåva

Diabetesloppet i Örnsköldsvik

För tredje året i rad arrangerade vi i början av maj ett ”spring eller promenera” arrangemang i Örnsköldsvik under namnet Diabetesloppet, till förmån för konceptet Livets gång – där behållningen delas lika mellan förbundets diabetesforskningsfond och programmet Life for a child, som hjälper barn i utvecklingsländer med vård och medicin.

De två första åren arrangerades Diabetesloppet av två gymnasiestuderande tjejer, Anna Lundgren och Michelle Grundström från Örnsköldsvik, som inkluderade Diabetesloppet som ett projekt i sitt skolarbete. Vår lokala diabetesförening har hela tiden varit med och stöttat och förra året beslutade vi att skjuta till 50 % av överskottet, som en extra sporre till gymnasietjejerna, vilket resulterade i 30 000 kronor till Livets Gång.

I år stod styrelsen i vår lokalförening för hela arrangemanget och som projektgrupp startade vi planeringen redan i januari genom att preparera tänkbara sponsorer, skapa en attraktiv affisch samt lägga upp Diabetesloppet 2017 som ett specifikt event på Facebook.
Maria Nyberg stod som värd för Facebooksidan, presenterade alla attraktiva vinster i tipsslingan och klargjorde alla frågeställningar om arrangemanget på ett förtjänstfullt sätt. Vad sägs om flygresa Örnsköldsvik-Stockholm t.o.r. som första pris och som andra pris ett par attraktiva Ray-Ban solglasögon?

Konceptet bygger på att man vid startplatsen betalar 50 kr per person och får då möjlighet att svara på ett dussin kluriga och aktuella diabetesrelaterade frågor, som är placerade längs den 4 km långa tipsrundan med ett trettiotal fina priser för de som svarade mest rätt. Frågorna fanns också vid START/MÅL för att de som verkligen ville springa inte skulle behöva stanna upp för att svara på tipsfrågorna.

Projektgruppen passade också på att dela ut informativa broschyrer från Diabetesförbundet och givetvis våra lokalt anpassade broschyrer för medlemsvärvning.

Därmed kom Diabetesloppet att tjäna flera vällovliga syften:

  1. Insamling till förmån för diabetesforskning och hjälp till barn i utvecklingsländer
  2. Möjlighet till motion och trevlig samvaro för hela familjen
  3. Information och kunskapsspridning inom diabetesområdet
  4. PR och marknadsföring för Diabetesföreningen i Örnsköldsvik

Det visade sig att vår gemensamma ansträngning att få deltagare att ställa upp och delta i Diabetesloppet överträffade allas vår förväntan. Det blev deltagarrekord med över 270 deltagare trots vansklig och osäker väderprognos. En reporter från lokaltidningen Örnsköldsviks Allehanda gjorde ett förträffligt och informativt förstasides reportage, som verkligen marknadsförde oss på ett suveränt sätt.

Vår ordförande Lars Persson hade varit i kontakt med vår stolthet Modo Hockey för att inspirera Emil Molin, en av våra nuvarande största hockeyhjältar – som fick diabetes som 11-åring 2004 – att ställa upp i Diabetesloppet och visst gjorde han det. Några av tipsfrågorna blev dock en aning för kluriga, men den som handlade om diabetesdebut för honom, Molly Sandén och Peter Jihde, klarade han galant!

När vi nu summerar årets Diabeteslopp har vi uppnått ett insamlingsbelopp på ca 35 000 kronor och eftersom vi även detta år från lokalföreningen gör ett tillskott på 50 % kommer Livets Gång att erhålla en jämn och aktningsvärd summa på 50 000 kronor.

Det kommer att bli en tuff utmaning att överträffa årets resultat, men vi är redan nu i startgroparna för att planera och lägga upp strategin för 2018 års Diabeteslopp!

Är du intresserad av att veta mer om diabetesloppet? Kontakta Lars-Gunnar Lundin, kassör och medlemsansvarig i Örnsköldsviks Diabetesförening.

Lars-Gunnar Lundin
larsgunnarlundin@gmail.com

Senast uppdaterad 29 november 2017