Bli medlem
Ge en gåva

Diabetes för en dag

Testa hur det är att ha typ 1-diabetes för en dag.

Alla som drabbas av diabetes möts av okunskap eller fördomar. En av de vanligaste är ”det är väl bara att ta en spruta”. Livet och kampen mot diabetes är väldigt mycket mer än en insulinspruta. Med tjänsten "diabetes för en dag" vill vi uppmärksamma hur en dag för en person med typ 1-diabetes kan se ut. 

Vi vill påpeka att diabetes typ 1 är en individuell sjukdom och den här sms-tjänsten illustrerar bara en tänkbar dag av många för en person med typ 1-diabetes. 

Så här fungerar den

Skicka ett SMS med "Diabetes" till 715 15 för att aktivera tjänsten.

När du väl skickat SMS:et ”Diabetes” till nr. 715 15 så får du svar direkt som meddelar: ”Hej. I morgon vaknar du till ett dygn med diabetes. Kolla blodsockernivån – ca 6 mmol/l. Diabetes kan vara dödligt om man inte har full kontroll.”  

Nästa dag, kl 8.00 kommer meddelandet: ”God morgon! Blodsockret ligger på 11.2 mmol/l. Lite väl högt. Är dina insulindoser rätt inställda? Bäst att du tar lite extra insulin till frukosten.” Och följs därefter av 14 meddelanden spridda över hela dygnet. Riktig retsamt blir det när man väcks mitt i natten av meddelandet ” Alarmet ringer! Dags att ta ditt långtidsverkande insulin. Aj, det svider i låret.”

Vi vill gärna att så många som möjligt ska få chans att testa hur det är att ha diabetes för en dag. Erbjudandet är dock begränsat under Världsdiabetesdagen. Möts du av ett sms som säger "Tack för att du vill stötta diabeteskampen. Provperioden för vår tjänst ”diabetes för en dag” är slut för denna gång." har vi tyvärr uppnått max antal personer för tjänsten för denna gång. 

Tjänsten "diabetes för en dag" har tagits fram tillsammans med Mobiplus.

Senast uppdaterad 14 november 2019