Bli medlem
Forskning

»Om jag inte berättar nu så dör jag«

500 000 personer i Sverige har diabetes. De kämpar för ett bra liv varje dag. Trots att sjukdomen är vanlig omgärdas den av okunskap och tabun.

Låt oss tillsammans vända fördomar till insikter och orättvisor till självklara rättigheter!

Bidrag i Diabeteskampen

Skäms

 

Vi är värda att synas och höras

 

På akuten

 

Mamma

 

Inte vågat prata öppet

 

Hitta mig inte som död

 

Det törstiga barnet

 

Promenaden

 

Oroliga mamman

 

Jag skäms

 

Ned i vikt och bli frisk

 

Såra värdinnan

 

After Work

 

Det är som om sjukdomen har ett eget liv

 

Äldre än min mamma

 

Rädd att bli blind

 

Skäms

Fick typ 1 diabetes när jag var 10 år. Skämdes enormt mycket. Min bästa vän fick bära min spruta till matsalen varje dag hela grundskolan för jag skämdes.
Idag är jag 23, och berättar sällan för nya personer om min sjukdom. Är rädd för att dömas och för personers fördomar. Jag skäms än över min sjukdom, så pass mycket att jag har svårt att sköta den fullt ut, tyvärr.

/Anonym

Vi är värda att synas och höras

Jag fick diabetes 2 fredagen den 13:e. Ja skrattretande, jag?!
Men så var det bara att börja medecinera och tänka om. Jag som gillar att baka, fika och äta gott. Jisses bilken djungel och "wake up call" det var att handla. Jag berätrar gör allt och alla, för att inte behöva tacka nej, erbjudas fel, informerar i butiker om att öka inköp av bl a sockerfritt och göra det tydligt i butiker vart man ska vända sig.
Många vill ju äta mindre socker, så vegetarianer och veganer vi går tillsammans ta kampen om fler bra menyer på bl a restauranger. Vi är värda att synas och höras.

/Susann

På akuten

Min ryggsäck försvann på festen. Nycklar, insulin, dextrosol och plånbok var borta! I panik jag åkte till akuten. Eftersom jag sluddrade fick jag ingen hjälp – trots att jag var nykter. Jag nästan svimmade. Först då lyckades min kompis få sjukhuspersonalen att förstå att jag var sjuk i diabetes.

/M. C.

Mamma

Jag vill också bli mamma. Men hur ska jag kunna ta hand om en bäbis? Jag har fullt upp med att ta hand om mig själv. Och så är jag så beroende av fasta rutiner och att kunna planera min vardag in i minsta detalj.

/Lisa

Inte vågat prata öppet

Min sjukdom gör sig ständigt påmind, dygnet runt. Den påverkar mitt liv mer än något annat. Jag har levt med diabetes i snart 6 år och under större delen av de åren så har jag skämts mycket och inte vågat prata öppet om min sjukdom.

/Carl

Hitta mig inte som död

Jag är noggrann med insulinet. Trots det sjunker mina sockervärden ibland på natten. Min nioåriga son har vid ett flertal tillfällen lyckats få liv i mig strax innan jag hamnar i koma. När jag inte kunnat ta mig upp i sängen har han gjort O’boy till mig. Min största skräck är att han ska hitta mig död i sängen.

/Tinna

Det törstiga barnet

Det är tretti grader varmt. Jag vet att Ivar är frisk. Ändå stirrar på honom när han dricker glas efter glas med vatten.
– Är det något? frågar han.
– Nej svarar jag.
Ändå tar jag blodprov på honom. Kan inte låta bli att kolla sockret. Försöker påminna mig själv att det är jag som har diabetes, inte han.

/Sofie

Promenaden

Min dotter går lite långsammare men säger ”Fortsätt gå.” Hon är lugn ”Jag är bara lite låg” säger hon och tar fram förpackningen med druvsocker. Själv får jag som vanligt fullständig panik. Kan inte röra mig. Hjärtat slår så att jag får blodsmak i munnen. Jag skäms. Och det värsta är att jag vet att min stress påverkar hennes blodsockervärden.

/Ann-Christin

Oroliga mamman

Hon blev bara sämre men ingen på vårdcentralen förstod vad det var. I läkarjournalerna har jag efteråt fått läsa att jag beskrivs som en ”orolig mamma”. Är det så konstigt när man vet att ens dotter är sjuk och ingen kan förklara varför. När hon senare fick en diagnos och svarade på medicinen kändes det som jag fick en frisk dotter – trots att hon fått diabetes.

/Karin

Jag skäms

Jag skäms för att jag belastar min dotter med min oro. Jag skäms också för att jag har tvingat hennes lillebror att behöva bli vuxen, ansvarsfull och rationell i så ung ålder. Men allt hänger på honom om något händer för jag, hans mamma, fixar det inte…

/Eva-Lena

Ned i vikt och bli frisk

”Gå ned i vikt och bli frisk!” Artiklar och information bara skrek mot mig. Jag var ju normalviktig? Vad hade jag gjort för fel? Efter ett tag kom insikten. Det ligger i generna och kan inte belastas någon, nu kunde jag bara sörja min friska kropp.

/K-G

Såra värdinnnan

Om vi bjuds bort på middag och de inte känner till min diabetes har jag fyra val: Ta reda på vad vi skall äta och ta med mig något liknande, låta bli att ta av allt, ta en jättelång promenad hem även om det blir sent, eller berätta om mitt problem och känna att jag blir ett problem.

/Maria

After Work

De frågar om jag ville hänga med på AW och kanske käka en bit?
– Absolut gärna, svarar jag. När vi ska ses?

Sedan tänker jag tyst. Var ska vi äta? Vilken sorts mat? Har vi bokat bord? Kan ni lova att vi inte blir sena? Vad gör vi sedan? När går vi hem? Tusenmiljoner frågor vill jag ställa. Men jag säger ingenting. Jag mår hellre dåligt än drar ner stämningen.

Jag är den krångligaste människan i världen. Men det vet de inte om.

/Maja

Det är som om sjukdomen har ett eget liv

Jag gör allt för att det ska bli bra. Men lyckas inte. Jag känner mig värdelös som inte kan ta bättre hand om min kropp. Hur jag än anpassar maten så blir det fel. Det är som om sjukdomen har ett eget liv. Det som ger bra blodsockernivå ena dagen går åt skogen den andra. Trots att dagarna är identiska.

/Simon

Äldre än min mamma

Min mamma dog vid 63 års ålder av följdsjukdomar av sin diabetes. Jag har som mål att både må bättre och att slå hennes ålder med flera år. Lyckan är få krama om första barnbarnet. Nu kämpar jag för att få se henne växa upp.

/Laila

Rädd att bli blind

Strax innan jag ska somna kommer tankarna. Tänk om jag håller på att bli blind? När jag var ung tog jag inte hand om min diabetes. Blodsockret var ofta för högt. Ibland var det medvetet för att straffa mig själv. Nu är jag rädd att det kommer ge mig komplikationer som vuxen.

/Elin

Senast uppdaterad 12 november 2021