Bli medlem Ge gåva

Dricka alkohol med diabetes

Det finns inte några medicinska skäl att avstå från ett måttligt bruk av alkohol även om du har diabetes. Det är däremot viktigt att känna till vad som händer i kroppen när du dricker alkohol och hur du förebygger den ökade risken för lågt blodsocker – insulinkänning.

Risken att drabbas av insulinkänning när du dricker alkohol är störst för personer som behandlas med insulin eller tabletter som frisätter det egna insulin (su-preparat). Inledningsvis kan blodsockret stiga, det beror på kalorierna i alkohol och mängden socker i drycken. Alkohol kan ge ett svängande blodsocker.

Vad händer i kroppen när man dricker alkohol?

I levern sker nybildning av glukos (socker) och här lagras också vårt glykogenförråd (sockerförråd). Att levern släpper ut socker är livsviktigt för att en människa ska kunna upprätthålla en jämn blodsockernivå mellan måltiderna. En av alkoholens effekter är att den hämmar leverns förmåga att bilda socker. Så länge som det finns socker kvar i sockerförrådet så kan levern frisätta detta socker men när det är slut ökar risken att få lågt blodsocker. En annan effekt som alkoholen också har är att koncentrationen av kortison och tillväxthormon minskar i blodet. Båda hormonerna har en blodsockerhöjande effekt och hjälper till att höja blodsockret vid en insulinkänning. Till de blodsockerhöjande hormonerna tillhör även adrenalin vars effekt blockeras vid intag av alkohol. Det innebär att de tidiga signalerna på lågt blodsocker uteblir.

Hos en person som inte har diabetes skickas automatiskt signaler till bukspottkörteln, där insulinproduktionen sker, om att dra ner insulinproduktionen till ett minimum så länge leverns nybildning av glukos är blockerad av alkohol effekten. Detta gör att en person som inte har diabetes inte riskerar att sjunka i blodsocker. Om du som har diabetes äter samtidigt som du dricker alkohol har kroppen möjlighet att via tarmen ta upp socker från maten trots att leverns förmåga att bilda socker är blockerat.

Alkoholens påverkan på kroppen

Den direkta påverkan har beskrivits ovan i form av insulinkänning (lågt blodsocker) och eventuellt ett svängande blodsocker. Långsiktigt har alkohol samma påverkan på hälsan för personer utan diabetes som för de som har diabetes. Alkohol kan orsaka skador på organ som lever, hjärta och bukspottkörtel. Alkohol är beroendeframkallande och det kan vara svårt att begränsa mängden vilket leder till problem inte bara med hälsan utan det får även sociala konsekvenser.

Bra att känna till när man dricker alkohol

  • Effekten av alkohol sitter i under hela den tid som det tar för levern att bryta ned den alkohol man har druckit och under hela den tiden finns risk för lågt blodsocker.
  • Det är väldigt individuellt hur känslig man är för alkohol oavsett vilken typ av diabetes man har. Vissa personer tycker att de ligger högt i blodsocker dagen efter alkoholintag medan andra kan ha insulinkänningar. 
  • Ju mer du dricker desto längre tid tar det för alkoholen att försvinna från blodet.
  • Vid en för stor alkoholförtäring kan berusningen göra att det blir svårt att känna igen symtom på för lågt blodsocker och förstå att man behöver hjälp att häva insulinkänningen.

 Tips när du dricker alkohol

  • Ät alltid mat när du dricker alkohol
  • Berätta gärna för din omgivning att du har diabetes
  • Drick långsamt så att du hinner känna hur alkoholen påverkar din kropp
  • Ha alltid med dig druvsocker
  • Följ ditt blodsockervärde
  • Du ska alltid äta något innan du lägger dig för att minska risken för lågt blodsocker på natten
  • Sänk insulindosen till natten
  • Ta inte sovmorgon utan ställ klockan, gå upp på morgonen och ta insulin och ät frukost. Sedan kan du somna om.

Var kan du få hjälp om du dricker för mycket?

Du kan få hjälp på vårdcentralen att minska eller sluta dricka alkohol. Hjälpen kan ges på vårdcentralen eller via remiss till en beroendeklinik. Dit kan du även söka direkt. Mer information finns på www.1177.se, välj din region. Företagshälsovården är en annan möjlighet för hjälp som kan sökas anonymt.  Alkohollinjen ger stöd per telefon till dig som vill ha hjälp att förändra dina alkoholvanor. Det kostar inget att ringa och du kan vara anonym. Du når Alkohollinjen på telefon 020-84 44 48.

Senast uppdaterad 17 april 2023