Bli medlem Ge gåva

Mat för dig som har diabetes

Vad ska man egentligen äta när man har diabetes? De budskap man möts av kring kosten är ofta motstridiga och skiftande. Bra mat vid diabetes behöver inte vara tråkig mat. Den bästa försäkringen för att du ska få den näring som du behöver är en variation av livsmedel.

Svenska Diabetesförbundets förhållningssätt till mat

Vi på Diabetesförbundet vill förstås att alla som lever med diabetes ska få ett så bra liv som möjligt. Vägen till målet kan dock se helt olika ut, alla mår inte bra av exakt samma kosthållning, precis som alla inte mår bra av samma typ eller dos av medicin. Vi både vill och behöver acceptera att människor är olika. För vissa känns traditionell diabeteskost som ett självklart val medan andra tilltalas mer av medelhavskost eller LCHF. 

Svenska Diabetesförbundet kan aldrig ersätta vården i frågor kring kost och din behandling, utan vi hänvisar till de rekommendationer som Socialstyrelsen ger. Vi understryker däremot vikten av att sjukvården har aktuell kunskap om vad som kan ge positiva effekter för hälsan på kort och lång sikt. Mycket viktigt är också att de råd och det stöd du får kring kosten anpassas efter just dig som individ, eftersom alla koster och alla livsmedel inte passar alla.

Socialstyrelsens vägledning om mat vid diabetes

2011 gavs skriften "Kost vid diabetes" ut där Socialstyrelsen lyfter fram fyra olika kosthållningar samt en rad olika livsmedel som i forskning visat sig ge förbättringar på blodsocker, blodfetter och kroppsvikt. Även andra kosthållningar diskuteras men där saknas i dagsläget tillräckligt med vetenskapligt underlag för att Socialstyrelsen ska kunna rekommendera dessa även på lång sikt.

Föreslagna koster och livsmedel

De koster som ingår i Socialstyrelsens vägledning är:

  • Traditionell diabeteskost 
  • Måttlig lågkolhydratkost 
  • Medelhavskost 
  • Traditionell diabeteskost med lågt glykemiskt index (GI-kost) 

Det finns också stöd för att vissa livsmedelsgrupper och drycker kan vara bra vid diabetes. Dessa är grönsaker, baljväxter, fisk, fullkorn, frukt, nötter och jordnötter. Det kan räcka med att äta mer av dessa saker och samtidigt minska på andra mindre lämpliga livsmedel.

Strikt lågkolhydratkost och andra koster

Många av våra medlemmar berättar om andra kosthållningar som fungerar bra för dem, så som strikt lågkolhydratkost, LCHF (low carbohydrat high fat), paleolitisk kost eller 5:2. Dessa erfarenheter bör tas tillvara. Enligt Socialstyrelsen är det ännu oklart om dessa koster är bra på sikt vid diabetes då det fortfarande saknas tillräckligt vetenskapligt underlag och studier som bedömer eventuella risker över en längre tid. Kunskapen om olika kosthållningar vid diabetes kommer förhoppningsvis öka de närmaste åren.

Vi på Diabetesförbundet vill uppmuntra till att prova dig fram till en kosthållning som fungerar för just dig. Vi vill också uppmuntra dig till ett nära samarbete med vården. Tillsammans kan ni se om du är på rätt väg med den kosthållning du väljer.

Läs mer

Socialstyrelsen har tagit fram vägledningen "Kost vid diabetes". Vägledningen beskriver enskilda livsmedel och koster som kan vara bra vid diabetes.

Recept

Recept

Visste du att vi har en receptsida? Där finner du massvis av goda recept speciellt anpassade för den som har diabetes. 

Gå till recepten
Dricka alkohol med diabetes

Dricka alkohol med diabetes

Det finns inte några medicinska skäl att avstå från ett måttligt bruk av alkohol även om du har diabetes. Det är däremot viktigt att känna till vad som händer i kroppen när du dricker alkohol och hur du förebygger den ökade risken för lågt blodsocker – insulinkänning.

Läs mer om Dricka alkohol med diabetes
Senast uppdaterad 15 februari 2024