Bli medlem Ge gåva

Mat och recept

Mat och fysisk aktivitet är viktiga delar i behandlingen av diabetes. Med hjälp av bra matvanor och rörelse kan du påverka blodsockret och vikten.

Mat som är hälsosam för andra är också bra för dig som har diabetes. Det viktigaste är att variera vad du äter och att äta lagom stora portioner näringsrik mat. Du som är insulinbehandlad behöver också lära dig att matcha mat och insulin tillsammans så att effekten av insulinet passar ihop med matintaget. Dessutom behöver du ha andra faktorer med i beräkningen som exempelvis hur mycket du rört dig.

Behöver du råd kring maten, be ditt diabetesteam om en remiss till dietist.

Recept

Recept

Visste du att vi har en receptsida? Där finner du massvis av goda recept speciellt anpassade för den som har diabetes. Som den här mango-passionsglassen med ingefärskombucha.

Gå till recepten
Mat för dig som har diabetes

Hur gör jag med maten?

Mat är en stor del av egenvården för dig med diabetes och en viktig del i en bra hälsa. Många av våra medlemmar berättar om sina erfarenheter kring kosthållningar så som LCHF, paleolitisk kost och 5:2, medan vården ibland säger något annat. Hur ska man veta vad som är bra? Och vad tycker Diabetesförbundet?

Läs mer om Mat för dig som har diabetes
Dricka alkohol med diabetes

Dricka alkohol med diabetes

Det finns inte några medicinska skäl att avstå från ett måttligt bruk av alkohol även om du har diabetes. Det är däremot viktigt att känna till vad som händer i kroppen när du dricker alkohol och hur du förebygger den ökade risken för lågt blodsocker – insulinkänning.

Läs mer om Dricka alkohol med diabetes
Senast uppdaterad 14 oktober 2022