Bli medlem
Forskning

"Det är aldrig för sent att börja med tennis"

Kan man vara senior och nybörjare i tennis? Visst kan man det! Gunnar Holmberg, 67 år har spelat tennis i många år nu men vet att det går att lära sig grunderna på kort tid – även på äldre dar.

– För mig är det mycket roligare att jaga en boll än att springa i skogen. Tennis är dessutom ett trevligt sätt att umgås på och där man förenar nytta med nöje, menar Gunnar.

Gunnar Holmberg, 67 år, fick sin diabetesdiagnos för tre år sedan efter en svår infektion, som bland annat påverkade njurarna. Han hade fått typ 2-diabetes. Husläkaren tog regelbundna prover på Gunnar under flera månaders tid efter infektionen och till sist konstaterades att Gunnar hade fått diabetes, som sannolikt utlösts av infektionen.

– Det kändes verkligen nattsvart att få beskedet. Jag såg framför mig att jag skulle åldras, få synproblem och sår som inte skulle läka, berättar Gunnar.

Det var knappast så han hade tänkt sig pensionärslivet efter många års jobb som utredare på Regeringskansliet. Numera vet han dock att typ 2-diabetes inte behöver betyda världens ände.

Tennis och promenader

I och med diagnosen frågade husläkaren hur det såg ut med motionsvanorna. Faktum var att Gunnar hade spelat tennis tre gånger i veckan sedan år 2000. Räckte inte det?

– Husläkaren tyckte inte att alls att det räckte, minns Gunnar. Det var bara att inse att motion behövs – varje dag! Sedan dess försöker Gunnar få till minst tre långpromenader i veckan, förutom tennis.

– Men om jag får välja går tennisen före, säger Gunnar. Han vet att tennis är den motionsform som alltid blir av eftersom det är så roligt och för att han mår bra av den.

Kostförändringar

Förutom att lägga till ytterligare motion kom husläkaren och Gunnar överens om att han skulle göra kostföränd - ringar också.

– Jag minskade ner på choklad, läsk, kött och potatis och åt istället mer sallad, fisk och kyckling, berättar Gunnar.

Blodsockret blev bättre men ändå inte helt bra så efter några månader började Gunnar med metformin, en behandling vid typ 2-diabetes som han tar än idag.

En del upplever att det blir svårare med tiden att hålla ett balanserat blodsocker. Men så har det inte varit för Gunnar.

– Mina värden skulle visserligen kunna ligga lägre men å andra sidan har de legat stabilt i snart tre år med hjälp av behandling, kostförändringar och mycket motion, berättar Gunnar.

Han är idag inte lika strikt med kosten som han var i början, när han fick diabetesdiagnosen, men äter ändå nyttigare nu än innan.

– När jag spelar tennis brukar jag ta ett päron eller äpple i halvlek och sedan dricker jag mycket vatten. I övrigt äter jag som vanligt innan och efter träningen, säger Gunnar.

Pigg och med många vänner

Idag tycker inte Gunnar att det känns lika skrämmande med diabetes. Han har hittat en livsstil där han trivs. Han promenerar, spelar bridge och för allt i världen vill han inte missa sin tennis. Han har många tenniskompisar och varje termin kommer nya seniorer, som börjar spela och som lär sig grunderna på väldigt kort tid.

– Man behöver inte vara vare sig stark eller snabb. Med lite bollkänsla övar man snart upp en god teknik och kan placera bollarna rätt, berättar Gunnar. En fördel som pensionär är också att man kan spela på dagtid då det är hyfsat lätt att hitta lediga tider. En annan fördel är att både män och kvinnor kan spela tillsammans. Man hittar alltid någon att spela med och det blir ett sätt att umgås. Själv mår jag väldigt bra och för mig har tennis en klart livsförhöjande kvalitet, avslutar Gunnar.

Prova på tennis?

Många tennishallar erbjuder prova-på-tennis där man får låna racket och testa en provlektion innan man anmäler sig till en kurs. Att gå med i en vuxengrupp eller seniorgrupp har många fördelar. Man får nya kompisar att spela med och som är på ungefär samma nivå. Dessutom är det förstås lättare att komma iväg på träningen när den är inbokad och det finns en kompis som väntar på en.

En annan variant är att åka på träningsresa och spela tennis. Det finns idag många arrangörer av träningsresor som ser till att du förenar nytta med nöje!

Håll koll på blodsockret när du spelar

Den som spelar tennis upplever ofta att en timme går väldigt fort. Men som du vet sjunker blodsockret vid träning och då kan det vara bra att ha en frukt eller en macka nära till hands efteråt eller i halvlek. Glöm inte heller att dricka vatten.

Vad kostar det?

Terminskurs i Stockholm cirka 3000-4000 kr. Ute i landet brukar det vara mycket billigare.

  • Banhyra cirka 150–300 kr. Ofta får man rabatt om man är medlem, student eller pensionär.
  • Racket för nybörjare kan du hitta för några hundralappar och uppåt.
  • Ett par tennisskor är bra att investera i. De ska vara lätta och sköna samtidigt som de ger ett bra grepp när du spelar. Cirka 500 kr–1500 kr får du räkna med för ett par bra tennisskor.

Visste du att...

Förut var tennisbollarna vita men de syntes inte så bra på TV. Därför beslutade man sig för att prova gula bollar på Wimbledon 1986 och då blev det lättare för Tv-publiken att se. Efter det fortsatte man med gula tennisbollar.

Senast uppdaterad 17 mars 2017