Bli medlem
Forskning

"Simningen sänker mina blodsockervärden"

Johanna Franzén var bara 35 år gammal när hon efter en period av stress blev diagnosticerad med diabetes. – Jag hade svårt att acceptera att jag mitt i livet hade fått en kronisk sjukdom som jag aldrig skulle bli frisk ifrån, berättar Johanna. Numera har hon förlikat sig med sjukdomen och även upptäckt att simning gör susen för hennes blodsockervärden.

När Johanna Franzén i Lund väntade barn hade hon visserligen förhöjda blodsockervärden men det var aldrig tal om någon graviditetsdiabetes. Hon hade åldersdiabetes i släkten men det var ingenting hon tänkte närmare på. Efter att hon hade fått barn gick hon långa barnvagnspromenader och allt kändes bra.

– Sedan började jag jobba och det var dagishämtningar och allt som hör till småbarnsåren samtidigt som det blev förändringar i arbetslivet. Jag upplevde mycket stress på många olika plan, berättar Johanna.

Kände skuld och skam över diagnosen

Johanna började få migränlikande huvudvärk, hon var trött och sov mycket. Hon kände sig ofta sötsugen och nere. Det slutade med att hon sökte hjälp på vårdcentralen.

– Det dröjde inte länge förrän läkaren återkom och berättade att jag hade fått diabetes, säger Johanna.

Johanna kände skuld och skam över att ha fått typ 2-diabetes.

– Jag tänkte att jag kanske hade ätit mig till den här sjuk - domen, trots att jag inte ens var överviktig. Som tur var hade jag en väldigt bra läkare som förklarade för mig att jag ändå hade fått diabetes förr eller senare, att jag hade det latent i kroppen och att det kan vara ärftligt, säger Johanna.

Efter en tid fick Johanna komma till en diabetessjuk - sköterska som förklarade mer för henne om sjukdomen och om kost och motion.

Började med simning

Johanna fick rådet att börja motionera. Hon började på Friskis&Svettis men tyckte inte alltid att träningen var så kul.

Men en dag när hon var på simskola med dottern satt hon vid bassängkanten och såg hur de äldre barnen crawlade och simmade ryggsim. Det där ser riktigt härligt ut, tänkte hon. När hon senare såg en lapp i simhallen om tekniksim för vuxna gjorde hon slag i saken och anmälde sig. Den första simlektionen blev dock en chock.

– Jag hade bara simmat tantsim innan med huvudet ovanför vattnet och jag var inte alls van vid att vara under vattnet. Det var inte förrän första lektionen som jag insåg att jag måste ju doppa huvudet också, skrattar Johanna.

Tränaren ingav dock förtroende och anpassade nivån. Han förklarade pedagogiskt hur kroppens rörelser i vattnet påverkade farten och varför man behövde doppa huvudet.

Simlektionerna var tuff träning och hon fick oftast gå upp och ta ett äpple eller en banan efter en halvtimme för att över huvud taget orka igenom hela passet.

Bra blodsocker av simning

I juni 2014, efter att ha simtränat sedan hösten, hade Johanna fått ner sina blodsockervärden så mycket att om hon hade kommit och mätt blodsockret första gången då, så hade läkaren inte upptäckt att hon var diabetiker.

– Eftersom jag inte hade gjort någon annan förändring i livet var det simningen som gjorde skillnaden, berättar Johanna.

Numera kan Johanna crawla flera längder. Hon har utvecklat sin teknik i bröstsim och hon har även lärt sig att dyka.

– Det blir magplask emellanåt men det bjuder jag på, skrattar Johanna.

Ibland får hon sällskap av en väninna och efter simningen blir det ofta en trevlig pratstund i bastun.

– Det är en härlig känsla efteråt. Jag har blivit vän med vattnet och kroppen ropar efter att få simma. Jag har blivit en riktig simnörd, avslutar Johanna.

Bli en simmare!

  • Skaffa gärna en simmössa. Den håller håret på plats och gör att huvudet lättare håller värmen. Simglasögon är också en bra investering.
  • Frisim är egentligen det riktiga ordet för det som vi till vardags kallar crawl och det är det snabbaste simsättet.
  • Vill du lära dig mer om simteknik? På Youtube finns filmer som kallas Total Immersion där de visar simteknik och vad som händer när man rör sig på olika sätt i vattnet. Det finns också DVD-filmer att köpa.
  • Ute i landet kostar tekniksim för vuxna runt 1200 – 1 500 kr för en termin, oftast lite mer i större städer. Arbetsgivaren kan ibland gå in och stötta en del av kostnaden.
  • Många simhallar erbjuder privatlektioner i simteknik.
Senast uppdaterad 17 mars 2017