Bli medlem
Forskning

"Att promenera är enkelt och kostar ingenting"

Måste man träna och bli svettig för att det ska räknas som bra motion? Absolut inte! Kenneth Ljungström, 67 år är en av dem som har upptäckt att lugna men långa promenader har positiv inverkan på både hälsan och välbefinnandet.

 – Vardagsmotionen är jätteviktig. Man behöver inte gå fort utan det viktigaste är att man rör på sig varje dag, menar Kenneth som dagligen promenerar tre till fyra timmar med hunden Gösta.

För Kenneth, som är pensionär, har de dagliga promenaderna blivit ett behov och en rutin.
– Jag brukar gå mellan 15 000 och 20 000 steg varje dag och aldrig mindre än 10 000 steg, berättar Kenneth.

Till sin hjälp har han en så kallad fitbit, en mätare som bland annat visar hur många steg han tar varje dag, hur långt han går samt kaloriförbrukning.  

– Jag gillar teknik och brukar föra över informationen från min fitbit till datorn. Då kan jag bland annat se mina resultat i form av diagram eller dela informationen med andra, berättar Kenneth.

Läsk och godis

Redan 1999 upptäckte företagshälsovården att Kenneth hade för högt blodtryck och att hans blodsockervärden var förhöjda. Han hade ett förstadium till diabetes.

Han arbetade då med kapitalrådgivning på bank och jobbet kunde emellanåt vara ganska stressigt.
– Jag åt mycket och drack ofta läsk på den tiden. Det fanns alltid godis på kontoret som jag plockade av, minns Kenneth.

Han fick blodtryckssänkande medicin och en sköterska berättade för honom vad som var bra att äta och inte, för att få ett mer balanserat blodsocker.
– Jag kände till att det fanns samband mellan högt blod - socker och hjärtproblem och visst blev jag orolig över att kanske få hjärtinfarkt eller behöva hålla på med sprutor, men efter ett tag så var jag ändå inne i samma gamla vanor, berättar Kenneth.

Åren gick och 2010 fick Kenneth ett nytt samtal från företagshälsovården efter att han hade varit där och tagit prover.
– Blodtrycket var för högt och nu ville de också att jag skulle börja ta metformin-tabletter för min diabetes, berättar Kenneth.

Han insåg att han inte kunde fortsätta leva som innan utan behövde göra livsstilsförändringar.

Numera tar han blodtrycksmedicin men han har hittills inte behövt ta metformin-tabletterna.

Hunden Gösta – en hälsoinvestering

Sedan 2010 har mycket hänt i Kenneths liv. Framförallt har han gått i pension och har mer ledig tid än innan. Dessutom köpte han och hans fru hunden Gösta 2012, som blev en riktig hälsoinvestering och trevligt sällskap.

– Gösta bidrar till att jag kommer ut och går tre gånger om dagen och du ska inte tro att du kan gå ut med en hund utan att någon pratar med dig, skrattar Kenneth.

Ofta besöker de olika hundrastgårdar där Gösta får busa med andra hundar. Även Kenneth har med tiden fått massor av ”hundvänner” som han gärna stannar och pratar med en stund på promenaden. Kenneths fru följer också ofta med. Även hon använder en fitbit för att hålla koll på hur många steg hon går varje dag.

Blodsockret stabilt med promenader

Kenneth har på senare år också gått kurser och lärt sig mycket kring hur kost och motion påverkar hälsan. Han efterlyser dock promenadgrupper, där man emellanåt kan ses, promenera och utbyta tankar och erfarenheter kring exempelvis diabetes.

– Promenader gör verkligen gott. Blodsockret ligger stabilt, jag mår bra mentalt och dessutom träffar jag nya vänner på mina promenader med Gösta. Jag ser alla årstider och det som händer, det är verkligen härligt, avslutar Kenneth.

Kenneths tips!

Kenneth, som tycker om att fotografera, har alltid kameran med sig vart han än går. Han brukar alltid använda snickar - byxor på sina promenader, för där finns tillräckligt med olika fickor som gör att han enkelt kan få med sig både kamera, hundgodis, bajspåsar och telefon utan att behöva bära omkring på en väska. På vintrarna använder han Ice-Bug, skor med dobbar i, för att hålla sig på benen i vinterhalkan. Och självklart har han alltid sin fitbit med sig, som bland annat mäter hur många steg han tar och hur långt han går.

Senast uppdaterad 27 mars 2018