Bli medlem
Forskning

Träna med diabetes

Att röra på sig är viktigt för alla människor – men för dig med diabetes är det extra betydelsefullt. Det är faktiskt något av det viktigaste du kan göra för din hälsa. Motion ger jämnare blodsocker, bättre blodfetter och blodtryck – och ger dig ny ork.

Risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar om du motionerar. Du mår bättre och får en förbättrad livskvalitet. Motion kan också hjälpa dig att hålla vikten. Blodsockervärdena förbättras och framförallt för den som har typ 2-diabetes finns chans att kunna minska på tablett- eller insulindos.

Rör på dig på det sätt som passar dig bäst, oavsett om det är promenader eller hårdare träning. Om du är otränad, starta försiktigt och öka succesivt.

Råd till dig som är insulinbehandlad

Har du typ 1-diabetes eller insulinbehandlad typ 2-diabetes behöver du veta hur din behandling och din mat ska anpassas för att undvika allt för stora svängningar i blodsockret när du motionerar. Du kan behöva minska mängden insulin och mäta blodsockret före, under och efter fysisk aktivitet för att hitta rätt insulindoser. Fråga din diabetessjuksköterska/läkare om råd.

Kom igång

Kom igång med Leilas gå-program för 8 veckor! Träningscoachen Leila Söderholm har satt ihop ett gå-program som uppgraderar dina promenader till effektiva må bra-pass. Till programmet! 

Video: 5 övningar alla kan göra hemma

Varenda minut som du rör på kroppen gör skillad för din diabetes. Träningscoachen Leila Söderholm hjälper dig att komma igång! Här visar hon sina 5 bästa övningar som alla kan göra hemma.

SE VIDEOKLIPPET
Motion

Att motion är bra för både kropp och själv och att träning kan öka chanserna att leva ett längre och friskare liv är de flesta medvetna om. Men vad händer i kroppen vid fysisk ansträngning och vad är vinsterna för människor med diabetes?

Läs mer om Motion
Inspiration

Det är knappast någon nyhet att kroppen behöver röra på sig för att må bra. Du blir starkare och smidigare, får bättre kondition, du blir gladare och inte minst så påverkas blodsockret på ett positivt sätt.

Här har vi samlat personliga porträtt med personer som har hittat sin favoritmotion - ta gärna del av deras berättelser och låt dig inspireras. 

Läs mer om Inspiration
Senast uppdaterad 2 november 2020