Jag har alltid rest mycket, och min familj har under uppväxten prioriterat upplevelser före saker och sett till att jag och mina två bröder fått komma ut och uppleva världen, säger Sofia.
Resorna har inte bara gått till bekväma charterresmål och storstäder, utan även till platser som Etiopien och safariutflykter i Sydafrika. Det har inte varit helt utan incidenter. I Etiopen blev Sofia allvarligt magsjuk, drabbades av ketoacidos och fick läggas in på sjukhus i fem dagar.
− Det var väldigt kritiskt ett tag och på akuten kändes det som att jag hade en näradödenupplevelse. Vården där var väldigt annorlunda, och de hade aldrig sett en insulinpump tidigare. Men de var väldigt duktiga.
Sofia säger att hon som 18-åring inte var tillräckligt påläst om ketoner vid magsjuka. Men alla lärdomar och erfarenheter hon fått till följd av resorna gör att hon känner sig trygg när hon ger sig i väg, och hon har många goda råd till mindre vana resenärer.

ENLIGT SOFIA ÄR planering A och O, och det är en bra idé att införskaffa allt som behövs i god tid. När det gäller packning är Sofia mycket noggrann.
− Packa inte något av värde i det incheckade bagaget, och absolut inte insulin, eftersom det kan bli minusgrader i lastutrymmet.
Sofia fördelar medicin och diabetesutrustning bland sina reskamraters handbagage om någon väska ändå skulle försvinna. Reseintyg på flera språk, och även en kopia extra, är något som Sofia rekommenderar.
− Jag tar också med mig dubbelt så mycket som jag tror att jag kan behöva, utifall att något särskilt skulle hända.

Har du olika strategier för olika resmål?
− Ja, ska man ut i bushen långt från civilisationen så får man tänka till lite extra. Det kan vara svårare att lösa en situation där än i en storstad.
Efter magsjukan i Etiopien så tar Sofia numera reda på var apotek och akutmottagning finns på resmålet och håller koll på vad de verksamma substanserna heter i de mediciner hon tar, eftersom varumärkena över världen varierar.
Hon tar också alltid med sig lite egen mat i form av knäckebröd och proteinbars.
− Det ger en trygghet i länder med en annan matkultur och om man känner sig osäker på det som serveras.
Sofia menar att bra förberedelser är en god förutsättning för en lyckad resa.
− I första hand ska man se till att njuta av resan, och det kan man göra om man tänker till och planerar i förväg så att man slipper hamna i en svår sits. Men det är inte kris för att man till exempel blir hög eller låg av värmen. Man måste bara inse att det är andra förutsättningar än hemma.

SOFIA SER INGEN anledning att avstå från resor på grund av diabetes, och själv har hon flera drömresmål kvar.
− Det finns många ställen. Men Hawaii har varit en dröm ända sedan barndomen med alla idylliska bilder man sett därifrån, säger Sofia Larsson Stern.

Sofias packningstips

  • Ska du till värmen så packa kylväska, kylklampar och kylfodral. Ska du till kylan så ta med utrustning för att hålla insulinet varmt.
  • Packa alltid mängder med druvsocker och ha det på många olika ställen.
  • Ta med reservbehandling som extra pump, penna och blodsockermätare. Glöm inte extra batterier till pumpen.
  • Glöm inte ketonmätare.
  • Fördela utrustning och medicin samt reseintyg i ditt och dina reskamraters handbagage.