Bli medlem
Ge en gåva
Kims kompass

Kims kompass

Han säger att det är hans eget fel att han blev sjuk. Utan att klandra sig själv. ”Skuld är grått och blött.” Kim Larsson hämtade styrkan i ansvar och omstartade kroppen. I dag är han symtomfri och har fått coachstatus för tusentals andra med typ 2-diabetes.

När förvirrade nybörjarfrågor behöver svar eller Facebook-gruppernas typ 2-trådar är överhettade, då finns det en person som oftare än andra taggas in i diskussionen. Kim Larsson. Det är inget dåraktigt påstående att Kim Larsson är Sveriges mest inspirerande typ 2:a. Hans omstart för ett medicinfritt liv lockar ständigt fler att följa efter.
I diverse forum på nätet, bland annat som administratör för en Facebook-grupp som samlar tusentals människor med typ 2- diabetes, tar han sig an andras bekymmer med ödmjukhet och tålamod. Ofta mynnar hans svar ut i långa förklaringar om matens roll, insulinresistens, fettvikt och muskelvikt eller de senaste forskningsrönen. Han peppar, guidar och rättar – och han gör det eftersom han upplever att många som skulle kunna få normalt blodsocker aldrig får det erbjudandet från  vårdens håll. Att de inte riktigt får veta vad de själva kan göra för att må bättre.
– Det är sjukt sorgligt. Jag lägger ner mycket tid på de här forumen för att jag verkligen tror att det behövs, säger han.

Kim Larsson

Ålder: 37 år.
Gör: Jobbar på Leksands folkhögskola som lärare i e-sport och samtalsstöd.
Familj: Fru, tre barn och två familjehemsbarn.
Bor: Enviken, Dalarna.
Diagnos: Typ 2-diabetes sedan 2016.
Senaste HbA1c: 32.
Medicinsk behandling: Ingen.

”Jag hoppas att tesen att alla med typ 2-diabetes behöver insulin förr eller senare inte ska stämma på mig. Men jag är också ödmjuk inför att det kan gå åt helvete när som helst.”
Foto: Linda Axelsson ”Jag hoppas att tesen att alla med typ 2-diabetes behöver insulin förr eller senare inte ska stämma på mig. Men jag är också ödmjuk inför att det kan gå åt helvete när som helst.”

DET VAR FÖR drygt fem år sedan som Falusonen började få symtom på att det inte stod rätt till i kroppen. Kim ”Drayswe” Larsson var 32 år och professionell streamare, alltså en som livesänder och kommenterar datorspel, och drev en av Sveriges största gamingkanaler. Tillvaron bestod av resor och nattjobb med snabbmat och läsk på standardmenyn. Siffrorna på vågen klättrade uppåt. Samtidigt började han få diffus värk och tröttheten var påtaglig. När det stod klart att det rörde sig om typ 2-diabetes ville läkaren sätta in insulin direkt. Men Kim Larsson sa nej.
– Jag tror verkligen på medicin och vetenskap, men att jag ska behöva medicinera min livsstil, det köper jag inte.
Efter att i princip ha kohandlat med läkaren fick han hennes medgivande. Hade hans värden inte förbättrats inom sex veckor var det insulin som gällde.
Ett vilt googlande följde. Kim Larsson säger att han hade ”noll koll” men att han snart fick klart för sig att olika matval höjer blodsockret olika mycket.
– Jag testade att ta bort allt som höjer blodsockret och kollade hur kroppen betedde sig då, sedan utvärderade jag igen.
När läkaren ringde om provsvaren efter de sex veckornas tidsfrist bad hon honom bara att fortsätta med det han gjorde. Hans HbA1c var normalt.
Kim Larsson säger att han har en gen som gör att när han blir intresserad av något, då blir han fullständigt uppslukad. Sedan han fick sin diagnos har han lagt hundratals kvällstimmar på att läsa vetenskapliga artiklar om typ 2-diabetes. Han hittade snart studier som visar att det är gynnsamt att öka sin muskelmassa och klev in på gymmet.
– Jag har totalförändrat hela kroppen, säger han.
I dag är han 40 kilo lättare och stark. Han fixar ett glukosbelastningstest som en frisk person. Typ 2-diabetesen lyser med sin frånvaro.
För Kim Larsson var och är skrivandet ett slags terapi, ett sätt att förstå typ 2-diabetes. Varför inte då låta andra läsa också? resonerar han, och berättar att hans blogg  trots att den faktiskt inte har uppdaterats på över två år, fortfarande kan ha över tusen besökare om dagen. Många blir inspirerade, skickar privata meddelanden och tackar. Men han möts inte bara av glada tillrop. Det finns också en ständigt puttrande konflikt som bygger på frågan om ansvar och skuld.
– Jag säger alltid att det var mitt fel att jag blev sjuk. Det gäller inte alla, men det gäller för mig. Genom att säga så är det mycket lättare för mig att ta ansvar för min sjukdom. Men om jag säger så om mig själv händer det att andra reagerar med försvar, säger han. 
Det är inte säkert att det är hans eget fel heller. Oavsett är det poänglöst att fastna i skulden, menar han.
– Det spelar ingen roll om det är mitt fel, min frus fel eller genernas. I skuld finns ingen positiv  energi, ingen kraft. Den är grå, dassig och blöt. Men i ansvar finns det kraft. Känslan att kunna kontrollera sitt eget liv. Den är det väldigt viktigt att man hittar. Att lyfta bort ansvaret är bara taskigt. Nu är jag i den här situationen och om jag inte tar ansvar blir jag ännu sjukare. Så vad kan jag göra härifrån? Så tänker jag

På helgerna blir träningen en del av det sociala familjelivet ihop med barnen Mila, Drej och Lave.
Foto: Linda Axelsson På helgerna blir träningen en del av det sociala familjelivet ihop med barnen Mila, Drej och Lave.

MED TIDEN HAR Kim Larsson mjuknat en del i sin framtoning och är kanske inte lika tvärsäker i allt han skriver längre. Ju fler som läser, desto mer känner han att han också behöver ta ansvar för sin roll. Han vill visa hänsyn till människor som av olika anledningar har svårt att röra på sig eller som inte har samma kunskaper eller åsikter som han själv.
– Man behöver inte slå sina åsikter i ansiktet på andra utan kan presentera dem lite finare, säger han.
– Våra sjukdomar ser olika ut. Vi får olika råd och vi har alla olika förutsättningar.
Han hoppas kunna slippa mediciner för sin typ 2-diabetes även i framtiden. Han fortsätter att äta sunt, om än inte lika strikt som tidigare, och ser till att träna, helst varje dag. Den som undrar hur han har tid, med fem barn i huset och heltidsjobb, svarar han att han tar sig tid. Det gäller att hålla hårt i den, och att hitta ett system som är hållbart och rimligt. På helgerna blir träningen en del av familjelivet.
– Jag tror att man behöver ha olika slags krokar som får en att hålla fast vid det man vill. En av mina är naturligtvis att jag inte vill bli sjuk igen

Ur Allt om Diabetes, nr 1 2021

Kims 3 bästa tips för att må bra

  • Sov på natten. När vi sover sköter kroppen mycket av blodsockerregleringen.
  • Rör på dig i vardagen. Sitt inte mer än 20–30 minuter åt gången. Upp och hämta kaffe, promenera och cykla till vänner.
  • Prata om det som känns jobbigt. Du behöver inte vara en ö och ta hand om allt det här själv.