Bli medlem
Ge en gåva

”Sedan jag fick diabetes har jag ingen möjlighet att någonsin bli lycklig”

Berätta. Hur är det att leva med diabetes?

Det är en ständig oro och ångest. Jag har två små barn (ett på 2 år och ett som snart är 4 månader) och är ständigt rädd för att det ska hända mig något när jag är ensam med dem. Därför testar jag mitt blodsocker minst fyra gånger per timme. Jag hatar sjukdomen och har inte accepterat den än (insjuknade 2008) och den får mig att känna mig defekt, den passar inte in i mitt liv. Eftersom jag inte har accepterat den själv lever jag inte som "öppen diabetiker" utan tar sprutor och testar blodsocker i smyg, vilket är väldigt jobbigt i sociala sammanhang. Bara de som måste veta att jag är sjuk vet det (jag berättade inte ens för min man förrän vi hunnit köpa lägenhet ihop). Jag är rädd för lågt blodsocker, jag är rädd för följdsjukdomar och jag hatar nålar (vilket fick mig att säga att jag hellre dör än får diabetes precis innan jag blev sjuk). Jag kan ärligt säga att det är för min man och mina barn som jag lever, sedan jag fick diabetes har jag ingen möjlighet att någonsin bli lycklig.

Något jag tycker att alla borde veta om diabetes

Hur man hjälper någon med lågt blodsocker.

De värsta och vanligaste fördomarna jag mött

Att jag inte ska kunna äta något onyttigt på fredagsfikat på jobbet.

Det största problemet med att leva med diabetes

Ständig oro och ångest, att hela tiden balansera mellan högt och lågt blodsocker. Man kan inte ta medicin och sen slappna av, utan det är ett ständigt arbete som för mig tar upp nästan all min tid.

En situation som jag varit med om som var pinsam, jobbig eller dråplig

Det var jobbigt när jag var ensam hemma med min äldsta son, som då var liten bebis, och han var hungrig och ville amma samtidigt som jag hade lågt blodsocker och inte fick upp det trots att jag drack saft och åt godis. Jag vågade inte plocka upp honom utan han fick ligga och skrika tills hans pappa kom hem. Det var väldigt jobbigt att inte kunna ta hand om sin son.

Detta upplever jag som positivt med att leva med diabetes

Inget.

En dröm jag har, en önskan (kopplat till diabetes)

Att bli frisk!

Vad jag tycker att man borde göra eller förändra för att göra det lättare att leva med diabetes

Alla som vill borde få en kontinuerlig blodsockermätare. Jag fick en cgm under min andra graviditet och ska få en igen nu eftersom jag mår så dåligt. Det borde även vara lättare att få psykologisk hjälp. Jag har träffat fyra olika kuratorer, men inte mått bättre av det. De gånger jag träffat psykologer har de bara velat skriva ut medicin.

Beskriv med ett ord eller mening hur det är att leva med diabetes

Olycka.

Senast uppdaterad 9 augusti 2016