Bli medlem
Forskning

Oron för komplikationer är ständigt närvarande

Berätta. Hur är det att leva med diabetes?

Sjukdomen i sig blir en vana. Det jobbiga är de sjukdomar och besvär man får "på köpet". Tanken att man aldrig blir av med sin diabetes kan vara jobbig ibland. Skulle vara väldigt skönt att bara få lov att ta en veckas semester från sjukdomen och slippa tänka på insulin, blodsockerkontroller osv.

Vad borde alla veta?

Det finns ju så många olika sjukdomar här i världen men eftersom så många personer har diabetes i Sverige så tycker jag nog att allmänheten borde ha i vart fall lite kunskap om hur man hjälper en person med lågt blodsocker. Att t.ex. läsa om att personer med diabetes blir tagna för berusade när de har lågt blodsocker är skrämmande.

Vilka är de vanligaste fördomarna som du möter?

Folk som tror att om man bara inte äter socker och man tar sitt insulin så är allt bra. Att följdsjukdomar får man bara om man missköter sig.

Vad är det största problemet med att leva med diabetes?

Att man kan drabbas av svåra följdsjukdomar. Och oron över att få insulinkänningar när man t.ex. är ensam hemma och ingen finns till hands för att hjälpa.

Kan du berätta om en jobbig eller pinsam situation?

För bara några dagar sedan fick jag en kraftig insulinkänning när jag var ensam i ett köpcenter. Gick omkring som om jag var väldigt berusad och sedan föll jag omkull. Pinsamt!

Vad är positivt med diabetes?

Positivt vet jag inte om jag vill säga, men jag är tacksam för varje dag jag får. Kanske hade jag inte uppskattat livet lika mycket om jag alltid hade varit frisk.

Finns det något du drömmer om kopplat till diabetes?

Att bli botad från diabetes.

Finns det något du vill ska förändras?

Det är viktigt att sprida kunskap om diabetes bland allmänheten så folk vet vad man skall göra om man t.ex. träffar på en person med lågt blodsocker. Som det är nu kan man absolut inte lita på att man får hjälp pga. att folk inte vet vad de skall göra.

Kan du med ett ord beskriva hur det är att leva med diabetes?

Har snart haft diabetes i 40 år så det har blivit en vana men ju längre tid man har haft det ju mer orolig blir man för följdsjukdomar.

Finns det något mer du vill berätta?

Se positivt på tillvaron. Ta tillvara på ALLA dagar, de är en gåva. Försök leva så "vanligt" som möjligt.

Senast uppdaterad 9 augusti 2016