Bli medlem
Forskning

”Min diabetes är en del av mitt liv, men det är oftast jag som styr den och inte tvärt om”

Berätta. Hur är det att leva med diabetes?

Att leva med diabetes är det enda jag känner till. Jag fick min typ 1-diabetes redan som treåring. På det sättet känner jag mig lyckligt lottad då jag inte hade hunnit skaffa mig några direkta vanor än. Men självklart har jag inte alltid känt på det viset. Vissa perioder i mitt liv har det känts tungt och orättvist, men jag brukar försöka fokusera på att det finns de som har det mycket värre. Sjukvården idag är så bra och hjälpmedlen så väl utvecklade. Jag hoppas på ett långt och "följdsjukdomsfritt" liv!

Vad borde alla veta om diabetes?

Att diabetes är en bristsjukdom. Vi saknar egen produktion av insulin, men när vi tillför detta till våra kroppar, i rätt mängd, så fungerar vi som alla andra. Vi är inte "sockersjuka".

Vilka fördomar möter du?

"Men ät GI eller LCHF. Då slipper du kolhydraterna och behöver inget insulin." Alla människor behöver insulin, annars dör vi. Som diabetiker måste man väga upp insulinmängden med kolhydrater. Det är de två komponenterna på vår våg som inte får tippa över åt något håll. Jag önskar att fler hade lyssnat när jag artigt avböjer från vidare kostråd.

Det största problemet med att leva med diabetes

Just nu är min stora rädsla att jag ska föra över min diabetes på mina framtida barn. Det vore sorgligt. I övrigt är väl det största problemet att hur jag än försöker så kan jag aldrig vara helt säker på att mitt blodsocker gör som jag vill.

Kan du berätta om någon pinsam eller jobbig situation?

Jag har varit förskonad från större pinsamheter. Kommer dock ihåg att jag skämdes mycket inför mina föräldrar när jag i tonåren misskötte min diabetes ganska kraftigt och de fick stå svarslösa inför mina läkare och sjuksköterskor när vi tillsammans var på de regelbundna kontrollerna. De förstod inte varför mitt HbA1c låg så högt, men det gjorde jag, fast jag vågade inget säga.

Finns det något positivt med diabetes?

Jag förstår min kropp på ett bättre sätt! Jag har kontroll på vad jag stoppar i mig och vet oftast varför jag reagerar som jag gör. Vi påverkas oerhört mycket av vad vi äter och när vi äter det. Detta gäller även personer utan diabetes och det tycker jag är mycket intressant. Hade under en period tankar på att bli dietist. Tror att diabetiker skulle klara det yrket mycket bra!

En dröm du har (kopplat till diabetes)?

Givetvis är ju min högsta dröm att forskningen får ett genombrott och kan hitta en förklaring till varför vi drabbas av diabetes. Med det svaret hopas jag att det går att ta fram ett vaccin och kanske till och med kan bota oss som redan lever med sjukdomen. På lite närmre sikt skulle jag gärna arbeta med att upplysa människor om vad diabetes är.

Vad kan förändras så att det blir lättare att leva med diabetes?

Mer information till allmänheten. Det ökar förståelsen, tar bort fördomar och kanske räddar det till och med liv en gång emellanåt.

Kan du med en mening beskriva hur det är att leva med diabetes?

Min diabetes är en del av mitt liv, men med små enkla medel är det oftast jag som styr den och inte tvärt om.

Finns det något mer du vill berätta?

Man ska ha klart för sig att diabetes är oerhört individuellt. Av två personer som tar hand om sig exemplariskt kan det gå utmärkt för den ena och betydligt sämre för den andra. Man kan inte alltid styra över sitt blodsocker. Intag av kolhydrater och insulin är inte det enda som påverkar blodsockernivåerna. Innan någon anklagas för att missköta sin diabetes ska man veta om det.

Senast uppdaterad 9 augusti 2016