Bli medlem
Forskning

Inte många som vet skillnaden mellan typ 1 och typ 2

Det är påfrestande att mötas av samhällets okunskap kring skillnaden mellan typ 1 och typ 2-diabetes. Den här berättelsen kommer från en person med typ 1-diabetes som ofta får förklara skillnaden mellan de olika sjukdomarna.

Berätta. Hur är det att leva med diabetes?

Det är ett evigt planerande. Träning, mat och blodsockertester. Du är aldrig ledig. Varje dygn är som ett hårt pass.

Finns det något som alla borde veta om diabetes?

Att det är skillnad på typ 1- och typ 2-diabetes som är två helt olika sjukdomar. Ofta får jag förklara att det inte är en livsstilssjukdom jag har, utan att jag har typ 1-diabetes sedan 10 års ålder.

Jag tycker att massmedierna inte förstår skillnaden mellan sjukdomarna vilket förstör för mig med typ 1-diabetes. När medierna skriver om diabetes så är det bara om typ 2. Jag tycker att man helt och hållet ska byta namn för jag är så trött på att förklara och det är tyvärr många som inte förstår skillnaden. Även sjukvården skulle behöva bättre information, för inte ens de vet skillnaden vilket är skrämmande!!

Berätta om några fördomar du mött!

Jag är trött på alla som skall lägga sig i vad jag ska äta, hur jag skall träna och så vidare. Många talar gärna om vilka komplikationer man kommer få i framtiden. Jag är trött att bli ihopblandad med en typ 2:a!

Vad är det största problemet med att leva med diabetes?

Du är aldrig ledig. Eftersom jag haft diabetes i 43 år så har en del komplikationer som har uppstått, inga allvarliga men värk överallt i muskler, leder och bindväv. Jag accepterar inte detta och det verkar inte vara så många som har kunskap om dessa komplikationer. En som enligt min uppfattning som inte vet så mycket om typ 1-diabetes är min husläkare som jag blir hänvisad till. Man ska vara så duktig och klara det mesta fast man faktiskt har en kronisk sjukdom som jag har märkt gör en väldigt trött, speciellt när man haft den så pass länge som jag.

Finns det något som du upplever som positivt med diabetes?

Inte mycket. Varför ska vi vara så positiva när man ska klara lika mycket som en som inte har diabetes?

Har du någon dröm som är kopplad till diabetes?

Jag har insulinpump och min önskan var att få en CGM, men det kan jag glömma. Uppfyller inte kriterierna, trots att jag tar 10-15 b-glukos/dygn. Motiveringen till avslaget är att jag inte har några livsfarliga hypoglykemier men jag kollar mig så ofta så att snart har jag väl inga fingertoppar kvar!

Kan du i en mening beskriva hur det är att leva med diabetes?

Jag tycker vi typ 1:or gör det jävligt bra som får livet att funka! Något mer som du vill berätta? Det är skillnad på att få diabetes idag och när jag fick det 1970. Då var det strikta dietföreskrifter, om jag inte minns fel så stod jag på 1400 kalorier/dygn. Sockerbitar i fickan och gå på känn när man fick känning. Tog ett blodsockertest var 3:e månad. Man får väl var tacksam att man inte har fler komplikationer än de man har.

Senast uppdaterad 9 augusti 2016