Bli medlem
Forskning

”Fysisk träning och diabetes kan vara svårt att kombinera"

Louise från Härnösand tycker att typ 1-diabetes kan jämföras med att ha ett heltidsjobb. Träning är en viktig del i hennes liv där hon har fått lära sig hur blodsockret håller sig på bästa möjliga nivå vid fysisk aktivitet.

Hur är det att leva med diabetes?

Jag är en tjej som är 17 år och har levt med diabetes sedan 2005, därför minns jag även ganska väl hur det var innan jag fick diabetes. En stor skillnad är att tidigare behövde jag inte tänka lika mycket. Med diabetes är det alltid, och då menar jag verkligen alltid, något extra att tänka, på något som alltid snurrar uppe i hjärnan. Detta säger jag trots att jag har en relativt lättskött diabetes. Man ska tänka på att alltid ha med sig något att äta ifall man blir låg, och när man väl blir låg blir allt väldigt jobbigt. Det snurrar, man känner sig trött, hängig och får svårt att koncentrera sig. Jag tycker det lite kan jämföras med att vara sjuk och väldigt trött.

Dessutom ska man alltid ha med sig blodsockergrejer för att kunna veta om man är hög eller inför en måltid, för att kunna justera med insulin. Diabetes har man ju även nattetid tyvärr. Själv har jag fått en "inbyggd väckarklocka" i min hjärna som gör att jag ofta vaknar på nätterna och vet att jag bör kolla blocksocker och vissa nätter vaknar jag av att jag är låg och måste därför ner till kylskåpet för att äta. För att göra det åtminstone lite roligt om jag ska berätta det för mina vänner så brukar jag säga att jag var hungrig och tog mig en nattmacka, medan jag i själva verket, (vilket de också vet om) får tvinga i mig banan och mjölk exempelvis, samtidigt som man är trött, inte sugen på att äta, frusen och det snurrar i huvudet.

Vad tycker du alla borde veta om diabetes?

Jag tycker att alla borde veta om diabetes är att det kan jämföras med ett heltidsjobb som pågår dygnet runt, året om. Alltså, hur krävande det är att ha diabetes och vilken planering som krävs. Det räcker inte med att "bara kolla blodsocker och ta insulin till maten". Man ska tänka på vad man äter för att kunna ta rätt mängd insulin, ibland justera basaldosen vid träning eller beroende på vad man äter, man ska ha med sig något att äta var man än befinner sig och ofta behöva veta i förväg vad man ska göra senare under dagen för att ta rätt mängd insulin.

Vilka fördomar om diabetes brukar du mötas av?

När jag berättar för andra människor att jag har diabetes, så får man till svar "åh, det kommer jag också att få, jag äter jättemycket godis!". Jag vill att folk ska förstå att det inte är därför man får typ 1-diabetes, att det inte alls har med det att göra.

Lite samma sak är det med folk som inte tror att jag med diabetes får äta sötsaker. Jag brukar äta sötsaker ibland, det gäller bara att kunna reglera det med insulin, vilket många inte vet att man kan göra. Därför tycker jag en ökad kunskap om diabetes och behandling borde finnas i samhället.

Vad är det största problemet med att leva med diabetes?

Det största problemet med diabetes är den ständiga kollen, speciellt vid fysisk träning. Att man måste veta om man ska träna för att i så fall kanske äta innan och ta mindre insulin. Går det ändå snett och man blir låg krävs mer mat och kanske ett avbrott från träningen. Blir man istället hög kan konsekvensen bli att man inte kan prestera lika bra. Dessutom måste man alltid ha med sig mat. Med andra ord tycker jag fysisk träning och diabetes kan vara väldigt svårt, fast jag tränar ändå dagligen.
Vad drömmer du om?

När jag fick diabetes 2005, fick jag höra att det kunde ta ungefär tio år tills att forskare kunde komma på någon bot mot sjukdomen. Om två år har det gått tio år, och min allra högsta önskan är verkligen att forskare hittar ett botemedel för diabetes.

Vad kan man göra för att göra det lättare att leva med diabetes?
För att det ska bli lite enklare att leva med diabetes tycker jag att vi borde få subvention för Dextrosol, eftersom jag och många andra diabetiker använder det i princip dagligen.

Kan du med ett ord beskriva hur det är att leva med diabetes?

Ansvar

Finns det något mer du vill berätta?

Jag vill dela med mig av det här med att träna på morgonen. Jag har länge gått på gym eller tagit en springtur på morgonen innan frukost, men kunde länge inte begripa varför jag alltid var hög efteråt. Jag borde ju ha varit låg eftersom jag tränat tänkte jag. Men efter en väldigt intressant föreläsning om idrott fick jag lära mig att man har insulinbrist på morgonen. Därefter, då jag börjat ta insulin innan träningspasset, har mitt blodsocker blivit betydligt bättre eftersom det höga värdet vid frukost ofta höll i sig fram till lunch, och ibland ännu längre.

En annan sak jag gärna tipsar andra om är hur mycket blodsocker påverkas av nervositet. I och med att jag tävlar med mina hundar väldigt mycket i agility så märker jag en väldigt stor skillnad. Jag kan behöva höja min basaldos över hela dagen, trots att jag rör mig väldigt mycket, bara för att jag är så nervös. I början förstod jag inte riktigt varför och var hög mestadels av dagen, men efter att jag fick reda på det så har jag lyckats justera det med hjälp av att pröva mig fram.

Senast uppdaterad 9 augusti 2016