Bli medlem
Forskning

Diabetes är min förbannelse

Berätta. Hur är det att leva med diabetes?

Har ni sett i gamla historiska filmer när en fånge är fängslad. Hans armar, ben och även halsen är fastkedjade mot en vägg. Så är det att leva med diabetes. I snart 20 år har jag försökt bryta mig loss från dessa kedjor för att bli fri till att kunna göra vad jag vill och när jag vill. Men mitt försök slutar alltid likadant. Jag är fortfarande fastkedjad. Jag har aldrig velat bli rik eller velat hitta drömtjejen. Min enda önskan är att bli av med denna förbannelse. Denna förbannelse som har hållit mig arg i 20 år. Helt ärligt jag orkar inte mer.

Varför ska jag behöva tänka på vad jag äter och dricker? Varför måste jag ta blodprover före och efter måltiden? Varför får inte jag som alla andra ta något jag är sugen på och äta det utan att tänka på att ta en spruta i magen? Varför måste jag ha erfarenhet i att veta att mina ben och armar rostar när jag har högt blodsocker? Varför känns det som att jag svälter ihjäl och kommer kollapsa när jag har lågt blodsocker? En diabetiker får inte ens gå med i lumpen för han inte är fullt frisk. Trots att man har hur bra hälsa som helst.

Diabetes förstörde min barndom och min ungdom. Den så kallade bästa tiderna i ens människas liv. Dessa kedjor kväver mig varje dag och natt. Har tappat orken till att bryta de. Jag kvävs.

Vad borde alla vete om diabetes?

Cancer är den sjukdom som får mest reklamtid i TV. När de ser en diabetiker säger de "tur att det inte var ngt värre". Vad fan vet ni? Gör reklam om diabetes så får ni se en annan sida av en annan livshotande sjukdom.

Vilka fördomar möter du?

Du har diabetes och du får inte äta det där.

Kan du berätta om någon dråplig, jobbig eller pinsam situation?

Mitt blodsocker var så högt i skolan att jag inte kunde röra på mig och alla omkring mig bar mig över deras huvuden som om jag var helt död.

Vad är positivt med diabetes?

Det finns inget positivt.

Vad drömmer du om (kopplat till diabetes)?

Jag har väntat i 20 år på ett botemedel eller åtminstone ett lättare sätt att ta insulin. Bort med sprutorna.

Kan du med ett ord beskriva diabetes?

Förbannelse.

Senast uppdaterad 9 augusti 2016