Den glada energin lyser igenom, trots att vi sitter framför var sin skärm flera mil isär.
– Skolan? Den var väl som vanligt. Tråkig, säger Angelo Enestubbe på samma sätt som de flesta tioåriga killar säger. Det vill säga utan att mena det, men ändå mena det.
Hans mamma, Malin Enestubbe, ler på samma sätt som de flesta mammor till tioåriga killar ler. Lite överseende, lite uppgivet, med gränslös ömhet i ögonen.
De sitter på hästgården utanför Växjö där de bor. Angelo talar utpräglad småländska och hans blick far över skärmen för att kolla in varenda sak han kan se i videosamtalet.
I skolan har han ett anpassat schema som gör att han får ta pauser för att gå ut och gå. Det kan man behöva när man har både MODY-diabetes och ADHD. Just MODY är en ovanlig och rätt elak form av diabetes, som inte går att reglera med insulin lika lätt som typ 1 eller typ 2.
– Man kan ta insulin eller tabletter, men …nej, Angelo, låt henne vara, nej vi ska inte ha hunden här … men det är oftast när man blir äldre. Det är inte bra med insulin för barn som har MODY, man kan få väldigt lågt blodsocker av det, säger Malin Enestubbe.
Så i stället för att hålla ordning på sin diabetes med insulin måste Angelo sköta sig exemplariskt. Äta regelbundet och lagom. Inte falla för frestelser i form av sötsaker. Inte bli för uppvarvad, ta långa promenader för att få ned stresshormonerna. Svårt för vem som helst, ännu svårare för en tioåring – och supersvårt för en tioåring med ADHD.
– Det är ganska jobbigt med matsituationen i skolan. De kontrollerar och skriver upp vad han äter – det blir ett väldigt tjat. Äter han inte tillräckligtfår han lågt blodsocker och han får nästan alltid högt efter att han ätit eftersom han inte kan möta det med insulin. Då måste han motionera för att få ned det, säger Malin Enestubbe. 
Men Angelo har, inte helt oväntat kanske, en lite annan bild av det.
Vad säger dina kompisar om det här? Förstår de?
– Ja. Men de tror också att det är svinfarligt om jag typ äter ett sockerkorn. ”Kommer du att dö nu?” frågar de.
Är de avundsjuka på något?
– Druvsocker. Och på min specialmat.
Vad har du för specialmat?
– Från början tog jag mat från den vanliga sidan i matsalen och där är det typ mycket grytor och tomater och sånt som inte är så populärt för barn. Så då fick jag önskemat och det var bra, men sen efter jul blev det bara  köttbullar. Så nu får jag önskekost. Då får jag välja det jag gillar. Jag får tacos ibland.
Lägg av! Får du tacos i skolan?
– Hamburgare får jag också. Jag får önska vad jag vill.
Så du skulle kunna få pizza med oxfilé också?
– Tack för tipset! Jag har faktiskt glömt pizza. Det ska jag skriva upp. 
Och så ADHD på det. Som gör att det är svårt att komma ned i varv, svårt med impulskontroll och på det hela taget gör hans MODY-diabetes svårare att sköta.
– Diabetes och ADHD är ovänner. När jag har mycket ADHD i kroppen får jag högt blodsocker. Så det påverkar min diabetes väldigt mycket. Då ska man gå promenader i skolan. Ibland rör man sig för mycket och då kan man få lågt och då måste man äta godis. Fast jag får äpple i stället när det händer i skolan, säger Angelo.
– Vi brukar beskriva Angelo som den där hackspetten i Kalle Anka på julafton. ADHD kan ju yttra sig på olika sätt, och för Angelo handlar det om att han blir tramsig, flamsig, pillar på allt, ställer frågor om allt. Extremt positiv och glad. Men det är ganska jobbigt för kroppen att vara en hackspett, säger Malin Enestubbe.
Men det finns en sak som alltid hjälper: hästarna. Mamma Malin berättar att Angelo har älskat hästar sedan han var bebis och  att de fick vänja hästarna vid att det dök upp en livlig liten toddler i hagen. Än i dag rider han på någon av familjens hästar varje dag. Det hjälper honom att slappna av. Både blodsockret och ADHD:n blir bättre.
Han tävlar i hoppning och har siktet inställt på att starta hästgård med sin syster när han blir vuxen. Men just nu är målet att bli så duktig i hoppning att han kan tävla i SM.
Han har precis köpt en ny ponny, Munsboro Hyland, som ska agera läromästare åt honom på de högre höjderna. 
– Jag blir lugn när jag är med hästarna och rider. Väldigt lugn. Jag är inte här uppe hela tiden, utan mer här nere, säger han och visar med handen medan han vrider på sig som en metmask framför datorn.
Malin Enestubbe fyller i:
– Hästar är stora och starka djur, man kan inte släppa koncentrationen när man håller på med dem. Det där sitter nog ganska naturligt. När Angelo är med hästarna så är fokus bara på det, just då. Det är nog bara då det händer, säger hon.

Angelo Enestubbe

Ålder: 10 år. 
Familj: Mamma Malin, pappa Daniel, lillasyster LillyBelle och storebror Philip.
Bor: På en hästgård utanför Växjö.
Gör: Går i fjärde klass, fiskar och tränar hoppning på någon av hästarna Tango, Munsboro Hyland eller Tindra.
Diagnos: MODY II sedan 2014.
Behandling/hjälpmedel: Tar inget insulin, men måste vara mycket noga med maten och sin fysiska aktivitet för att kontrollera blodsockret. Använder Freestyle Libre 2 med larm och tillhörande föräldra-app så föräldrarna kan följa blodsockret.